in ,

Waarom je wel of juist niet prefab wil bouwen

Prefab bouwen

De laatste jaren zie je prefab woningbouw steeds meer toenemen. Wat is prefab bouwen precies?

Bij prefab bouwen worden de losse woning onderdelen op een andere locatie dan de bouwlocatie in elkaar gezet. Op de bouwlocatie zelf worden deze dan samengevoegd, waardoor de woning binnen no-time overeind staat. Vaak zijn vensters, deuren, kozijnen en ramen er al ingebouwd. Klinkt goed, nietwaar? Klopt, het is dan ook een trend die steeds populairder wordt en in steeds meer nieuwbouwwijken wordt deze manier van bouwen toegepast. Prefab bouwen heeft vooral voordelen, maar er kleven ook een paar nadelen aan. Laten we ze hieronder doornemen.

De voordelen van prefab bouwen en wonen

Eerst maar eens de voordelen, want dit zijn er een nogal wat!

Ten eerste is prefab bouwen snel! Omdat de prefab woning in delen op de bestemmingslocatie aankomt, is het een kwestie van dagen voordat het geraamte van een huis staat. Hierdoor is het ook goedkoper, want personeelskosten vallen lager uit dan bij normale bouw. De kosten, die je tijdens de bouw gaat maken, zijn op voorhand bekend.

Daarnaast is de kans op vertraging tijdens het bouwen met prefab elementen klein. Er hoeft namelijk minder rekening gehouden te worden met het weer. Normaal gesproken kan in de herfst of winter de bouw wel eens stil vallen door het slechte weer.

De bouw van prefab woningen kan veel sneller doorgang vinden, omdat de snel te plaatsen zijn. Met het bouwen van een prefab woning weet je precies waar je aan toe bent.

Tenslotte is de bouwkwaliteit van prefab elementen goed en constant. Massaproductie in fabrieken zorgt ervoor dat er geen of nauwelijks plaats is voor human errors. De massaproductie is gelijk ook het nadeel van prefab bouwen. Hoezo dan? Dat lees je hieronder.

De nadelen van prefab bouwen en wonen

Het grootste nadeel van prefab bouwen is toch wel dat er minder plek is voor maatwerk op de bouwlocatie. De prefab elementen worden bouwklaar aangeleverd, maar zijn moeilijk aanpasbaar. Soms bestrijkt een prefab bouwelement een hele muur. Dan kun je niet meer zeggen, ik zou daar toch graag een extra kozijn willen.

De aannemer heeft alles van tevoren uitgedacht en als er eenmaal gebouwd gaat worden, dan wordt er gebouwd wat er in de planning staat.

Is een prefab woning iets voor mij?

Deze vraag is moeilijk te beantwoorden, want dit is per persoon verschillend. Feit is wel dat prefab woningbouw steeds populairder wordt. En dit heeft zijn redenen. Het is goedkoop, je weet wat je kan verwachten en het is relatief snel gebouwd!

Ben je echter iemand die graag last minute nog aanpassingen doet, dan is prefab bouwen niet de juiste manier voor jou. Ga in dat geval gewoon eens uitgebreid in overleg met een aannemer. Die kunnen je ongetwijfeld verder helpen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *