in , , , ,

Inspiratie en tips voor een kookeiland

Kookeiland

Een kookeiland zorgt voor een vrij gevoel tijdens het koken, het zorgt ervoor dat open keukens worden afgesloten af van de woonkamer. Je kan je kookeiland indelen naar jouw eigen smaak en interieur. Er kan een kookplaat en spoelbak in en je kunt er zelfs zitplaatsen aan maken. Het eiland kan dus functioneren als kookgedeelte, eettafel én werkplek. Het geeft uw keuken echt een exclusieve uitstraling.

Ruimte voor een kookeiland?

Niet in elke keuken past een kookeiland. Belangrijk is namelijk dat er genoeg loopruimte moet over blijven. Vaak wordt een kookeiland ook gecombineerd met een kastenwand of apparatenwand, eigenlijk moet tussen het eiland en de kastenwand wel minimaal 1 meter ruimte zijn. Echter is dit nog best wel krap als je met meerdere mensen tegelijk in de keuken staat of samen wilt gaan koken, dan zou 1,5 meter ruimte tussen het eiland en de kastenwand beter zijn. Het is wel aan te raden om je te houden aan de minimale afmeting van een kookeiland, die is 150 x 90 cm. Neem je een kleiner eiland dan is het niet meer praktisch in gebruik. Bij een kleinere keuken is er wel een oplossing om een halfopen eiland te nemen, dan staat het kookeiland niet vrij, maar is het een verlengde van het keukenblad.

Soorten kookeilanden

  • Afzuigkap boven kookeilandSchiereiland: dit eiland wordt vaak gebruikt in kleinere keukens, omdat er maar aan één zijde loopruimte hoeft te zijn. Een voordeel is dat de leidingen en aansluitingen bij deze optie uit de muur komen.
  • Spoeleiland: hierbij wordt het eiland gecombineerd met een zitgedeelte. Tijdens het voorbereiden van de maaltijd kan er ook gezellig aan worden gewerkt. Deze optie wordt vaak genomen met kinderen
  • Eiland met afzuigkap: hierbij moet je goed letten op de installatiehoogte van de afzuigkap, anders heb je er last van met werken. Je neemt dit eiland echt alleen als je op het eiland wilt koken.

Werkblad

Er zijn veel soorten werkbladen, ze bestaan in allerlei materialen, kleuren en diktes. Wat belangrijk voor een werkblad is dat het onderhoudsvriendelijk, hygiënisch, hittebestendig en bestand te zijn tegen dagelijks intensief gebruik, krassen en vlekken. De soorten materialen waaruit je kunt kiezen:

  • Composiet: dit soort materiaal is erg populair en past in elk type keuken. Het bestaat uit kunststof en uit kleine deeltjes natuursteen. Het nadeel van dit materiaal is dat hete pannen vlekken veroorzaken.
  • Graniet: dit materiaal geeft een luxe en rustieke uitstraling. Graniet is hitte- en krasbestendig, echter kan het niet goed tegen vocht en dit zorgt voor vlekken. De oplossing is: gepolierd graniet.
  • Hout: een houten werkblad zorgt voor een warme sfeer in huis. Hout is niet kras-, hitte- en krasbestendig. Om dit tegen te gaan wordt er meestal een toplaag die beschermt op aangebracht.
  • Inox: dit materiaal zorgt voor een moderne en industriële look. Het is wel hitte- en vochtbestendig en gemakkelijk in onderhoud. Echter kan roestvrij staal niet tegen krassen.
  • Corian: de naden kunnen bij dit materiaal onzichtbaar worden afgewerkt. Het is onderhoudsvriendelijk en hygiënisch, helaas is het niet hitte bestendig en gevoelig voor krassen.
  • Keramiek: het is hitte-, vlek- en krasbestendig en je kan het perfect combineren met andere materialen. Je moet wel oppassen met zware voorwerpen, als dit valt ontstaat er een scheur in het werkblad.
  • Glas: dit wordt vooral gebruikt bij moderne keukens. Het is waterdicht, kras- en hittebestendig. Helaas zie je elke vette vinger erop en er kunnen snel scherpe kanten ontstaan.
  • Dekton: dit is een mengeling van glas, kwarts en porselein. Het heeft dezelfde look als natuursteen, maar is niet poreus dus veel beter geschikt tegen vlekken. Ook is het hitte- en krasbestendig.
  • Kunststof: dit bestaat doorgaans uit twee lagen. De onderste laag is multiplex en de bovenste laag is laminaat zodat het krasbestendig is. Echter is het materiaal niet hittebestendig.
  • Beton: het is hard, glad, slijtvast en bestand tegen hitte. Polieren zorgt er vervolgens nog voor dat het werkblad minder gevoelig is voor vlekken. Wel kan het blad sneller breken, door dat het zwaar is.

Electra, gas- en waterafvoer

Het is belangrijk dat je bij een kookeiland rekening houdt met de leidingen. Het is namelijk niet altijd mogelijk om de waterafvoer of gas- en stroomafvoer door de vloer te leiden. Bij een kruipruimte kan het wel maar als je voerverwarming hebt dan is dit vaak niet mogelijk, dan moet je ervoor kiezen om een schiereiland te nemen. Als je stopcontacten wilt bij jouw kookeiland dan kun je ervoor kiezen om een energiezuil met stopcontacten uit het werkblad laten komen.

Barkrukken

Barkrukken bij kookeilandBarkrukken kunnen je keuken meer uitstraling geven. Comfortabel zitten is belangrijk, het beste is 25 à 30 cm afstand tussen de bovenkant van het werkblad en de bovenkant van het zitvlak van de stoel. Het aantal barkrukken aan een kookeiland hangt af van de grootte van het eiland, het wordt aangeraden om 60 cm ruimte te rekenen voor iedere barkruk. Barkrukken moeten er natuurlijk ook mooi uitzien en een leuning is ook belangrijk als je er vaak op zit. De leuning zorgt voor extra comfort. Als je kinderen hebt is het aan te raden om verstelbare barkrukken te nemen. Het voordeel hiervan is dat je deze kan draaien in elke gewenste richting terwijl de kruk zelf op zijn plek blijft staan. Daarnaast kan je deze barkrukken ook naar elke gewenste hoogte instellen.

Uniek kookeiland

Uniek kookeiland met aquariumEigenlijk is het natuurlijk zonde dat je tegen een massief blok aan kijkt. Daar is een hele leuke oplossing voor, namelijk van jouw kookeiland een groot aquarium maken. Je plaatst een groot werkblad over de aquariumbak. De bak wordt geplaatst in een L-vorm, de overige ruimte wordt dan gebruikt voor de spoelbak, kastruimte en leidingen voor het fornuis. Natuurlijk moet ook dit aquarium eens in de zoveel tijd gereinigd worden, dit doe je door een druk op de knop. Dit zorgt ervoor dat het werkblad omhoog komt. Als je verzekerd wilt zijn van verse vis en het aquarium niet alleen wilt gebruiken voor de sier dan kun je natuurlijk ook de vissen opeten. Wel kost het totaal plaatje flink wat geld, maar dan heb je ook de meeste indrukwekkende keuken die je maar kan wensen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *