in , ,

Je houten vloer vervangen door beton: dit moet je weten!

Houten vloer er uit slopen

Heb je op dit moment een houten vloer liggen thuis, en overweeg je om deze te vervangen? Dan is vervangen door beton en daarop een nieuwe vloer aanleggen een goede keuze, en waarschijnlijk ook voor jou de juiste keuze! In dit artikel leggen we je uit wat je moet weten als je op het punt staat om je houten vloer eruit te laten halen en als je deze wilt laten vervangen door een andere vloer.

Redenen waarom je je houten vloer zou moeten vervangen

Er kunnen in de praktijk meerdere redenen zijn waarom je je houten vloer zou willen vervangen door beton, met daarop een andere eindvloer. Dit zijn enkele redenen waarom mensen in de praktijk hun oude houten vloer eruit laten slopen, en voor een nieuwe totaaloplossing kiezen.

1. Vochtproblemen en houtrot

Hoe ouder een houten vloer is des te groter de kans is dat deze gaat rotten, en dat je te maken krijgt met houtrot. Dat kan zich aan de onderzijde van de vloer voordoen, maar ook in het zicht, dus aan de bovenkant. Ook vochtproblemen, met name in het geval van een natte kruipruimte, kunnen in de praktijk hinder opleveren, zeker als er geen goede isolatie onder de houten vloer is, wat bij oudere vloeren bijna standaard het geval is.

2. De vloer is doorgebogen

Een doorgebogen vloer is ten eerste al niet mooi om te zien, en naarmate de doorbuiging sterker is, kan dit zelfs ontsierlijk worden, of functioneel hinderlijk zijn voor objecten die je in je huis hebt staan die eigenlijk op een rechte vloer horen te staan. Denk hierbij aan kasten en tafels. Je houten vloer vervangen en een goede nieuwe vloer leggen los dit probleem op, omdat er eerst een egale laag beton wordt gestort, waar vervolgens een egale dekvloer op komt.

3. Besparing op je energiekosten

Een oude houten vloer is vaak niet of slecht geïsoleerd. Dat levert niet alleen toch en vocht op, maar ook onnodig hoge stookkosten. Een houten vloer vervangen door beton, meer specifiek schuimbeton wat van nature een goede isolerende werking heeft, is een zéér goede oplossing om te besparen op je stookkosten. De besparing die je hierdoor realiseert kan oplopen tot honderden euro’s per jaar of meer, afhankelijk van de grootte van je vloeroppervlak. Besparing op de stookkosten is een steeds belangrijkere reden geworden de laatste jaren waarom mensen hun verouderde houten vloer eruit laten slopen. Isoleren is simpelweg hot de laatste tijd, zeker voor mensen met een koopwoning!

Je oude houten vloer eruit, en een nieuwe vloer erin: dit kun je verwachten

Laat je je oude houten vloer op de begane grond vervangen, dan is het eerste wat er moet gebeuren dat deze oude vloer eruit wordt gesloopt. Daarbij worden de planken van je oude houten vloer en de draagbalken die daaronder liggen eruit gezaagd. Daarna is je kruipruimte direct zichtbaar, en kan er worden begonnen met het opruimen van vuil op de grond in je kruipruimte. Als dat eenmaal is opgeruimd en schoongemaakt, dan kan er worden gestart met het leggen van een laag folie. Dit laatste is nodig om beton te kunnen storten.

De volgende stap is dan het daadwerkelijk storten van schuimbeton op de laag folie die is neergelegd op de vloer van de kruipruimte. Het beste is om daarbij te kiezen voor schuimbeton van Woodstock Vloeren. Dit bedrijf levert een hoge kwaliteit schuimbeton met een zeer sterk isolerende waarde. De hoeveelheid schuimbeton die wordt aangebracht is vaak zo’n 30 tot 40 centimeter dik. Dit om optimaal te isoleren, en de nieuwe vloer op de juiste hoogte te kunnen leggen.

In de video hieronder legt Bart Strooper van Woodstock Vloeren uit hoe het allemaal in de praktijk gaat.

Vloerverwarming erbij? Slim en bovendien erg comfortabel!

Wordt je oude houten vloer toch vervangen, pak het dan meteen goed aan, en laat ook meteen vloerverwarming aanleggen. Dit komt dan op het schuimbeton te liggen, waarop dan een anhydriet gietdekvloer wordt gelegd om het totaal glad op te leveren. Vervolgens moet er dan alleen nog een eindvloer worden gelegd, waarmee dus de vloer wordt bedoeld die je uiteindelijk ziet in je huis en waar je op gaat lopen. Welke eindvloer je wilt hebben is natuurlijk aan jou als consument. Er zijn allerlei mogelijkheden: parket, linoleum, laminaat, een Hongaarse puntvloer of toch een pvc-vloer? Kies zelf maar wat je mooi vindt!

Wat zijn de kosten voor het vervangen van je houten vloer?

De kosten voor het vervangen van je oude vloer zijn afhankelijk van allerlei factoren. Denk daarbij aan de grootte van de vloeroppervlakte (aantal m2), de diepte van de kruipruimte, de gekozen dekvloer, of er wel of geen vloerverwarming nodig is, en natuurlijk hangen de kosten ook af van de gekozen soort eindvloer. Het beste is daarom om even een geheel vrijblijvende offerte op te vragen. Dat kan bijvoorbeeld heel goed bij Woodstock Vloeren, een landelijk bekende specialist op het gebied van vloeren en het leggen daarvan.

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *