in ,

Wordt schade aan mijn meubels gedekt door mijn woonverzekering?

Schade aan meubels verzekerd

Schade aan meubels is niet alleen vervelend, het brengt ook kosten met zich mee. Maar onder welke woonverzekering valt de schade aan je meubels en zit er verschil in schade die door jou, of door anderen is veroorzaakt?

Dekking schade door eigen toedoen

De inboedelverzekering dekt in de meeste gevallen de schade, die door jou aan eigen meubels is veroorzaakt. Een inboedelverzekering is weliswaar niet verplicht, maar wel raadzaam. Bij een inboedelverzekering wordt eigenlijk alles verzekerd, wat op te pakken is, dit worden de roerende goederen genoemd. Het is goed om te weten, dat een inboedelverzekering, ook de roerende goederen buitenshuis veelal dekt. Deze inboedel staat immers op jouw eigen erf en valt daarmee ook onder de inboedelverzekering. Als je per ongeluk schade veroorzaakt aan jouw tuinmeubels, kan in die situatie dus ook een beroep worden gedaan op de inboedelverzekering.

De schade aan meubels kan zeer uiteenlopend zijn. Sigarettenas die een gat in de bank veroorzaakt. Of een scheur die ontstaat, doordat er met een riem langs is geschuurd.
Wat de reden voor de schade ook is, je wilt die schade graag vergoed zien. Het is daarom goed om te weten welke verzekeraar hiervoor benaderd moet worden.

Bij de meeste inboedelverzekeraars wordt de regel gehanteerd, dat bij schade, de nieuwwaarde van het meubel wordt vergoed. Als echter blijkt dat de dagwaarde van het meubel op het moment van de schade lager is, dan 40% van de nieuwwaarde, dan zal de verzekeraar een vergoeding op basis van de lagere dagwaarde uitkeren.

Schade door toedoen van anderen

Bij schade, die door anderen aan jouw meubels wordt toegebracht, zal de aansprakelijkheidsverzekering van de veroorzaker uitkeren.
Een aansprakelijkheidsverzekering is een verzekering, die schade dekt die door de verzekerde, aan anderen wordt veroorzaakt. Er zijn meerdere vormen van aansprakelijkheidsverzekeringen. Kies je voor de aansprakelijkheidsverzekering met gezinsdekking, dan zijn daarmee alle gezinsleden voor schade verzekerd, zelfs kinderen die uitwonend zijn, in verband met een studie. Deze vorm is uitgebreider dan de standaard aansprakelijkheidsverzekering, waarbij alleen jij en eventueel huispersoneel verzekerd zijn. Vergelijk aansprakelijkheidsverzekeringen voordat je gaat afsluiten, dit scheelt je veel geld.

Schade aan meubels wordt dus gedekt, maar door wie de schade wordt vergoed, is dus afhankelijk van de veroorzaker. Het is raadzaam, om bij het afsluiten van dergelijke verzekeringen oog te hebben voor de voorwaarden. Deze kunnen onderling nogal verschillen.

Zo zijn er verzekeringen die een eigen risico hanteren. Heb je dan schade aan een wat ouder meubelstuk, dan kan jij je afvragen of het zin heeft om de schade te declareren. De dagwaarde zal dan vaak al aan de lage kant zijn. Als je dan ook je eigen risico nog meetelt, dan zal het indienen van een schadeclaim in de meeste gevallen zinloos zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *