in ,

Veiligheid op het dak: dit kun je er zelf aan doen

Veilig het dak op

Wil je zelf op je dak aan het werk, of laat je iemand langskomen om er een klus op uit te voeren? Let er dan altijd op dat het werk op een veilige manier verloopt. Een dak bevindt zich op aardige hoogte en kan ook nog eens kwetsbaar zijn. Genoeg redenen om niet onbezonnen te werk te gaan.

Het dak op: denk aan je veiligheid

Als je zelf op het dak van je eigen woning aan de slag wilt gaan, zijn er geen wettelijke eisen als het om veiligheid gaat. Deze is je eigen verantwoordelijkheid. Dat er geen regels zijn betekent echter nog niet dat je ook geen maatregelen moet treffen. Een regel of wet overtreden, dat is niet de bedoeling, maar jezelf ernstig verwonden al helemaal niet.

Denk dus goed na over je veiligheid, al ruim voordat je het dak op wilt gaan. Denk na over hoe je er wilt komen. Via een ladder? Bekijk dan of dit wel een veilige optie is. Je moet erop kunnen vertrouwen dat de ladder stevig op zijn plek blijft staan, maar ook dat je je er zelf prettig bij voelt om op deze manier naar boven te klimmen. Het dat bereiken via een raam kan soms ook, maar kan in sommige gevallen heel wat halsbrekende toeren vereisen. Denk ook hier goed over na voor je eraan begint; hang je eenmaal aan je raam te bungelen, is er weinig dat je nog kunt doen om een goede afloop te garanderen.

Als je iemand inhuurt om de klus uit te voeren, zal deze wel aan de wettelijke eisen moeten voldoen. Dat betekent dat er vaak gebruik gemaakt zal worden van een steiger om veilig aan de slag te kunnen. Niet ieder bedrijf kiest hiervoor. Alhoewel dat in principe niet jouw verantwoordelijkheid is, kan het geen kwaad om erover in gesprek te gaan. Je wilt tenslotte wel dat er op een veilige manier aan je huis gewerkt wordt.

Pas op met vuur!

Veel van de klussen die op een dak plaatsvinden, hebben te maken met dakbedekking. En helaas, denk je aan dakbedekkingswerkzaamheden, dan denk je al snel ook aan de branden die hierdoor nog wel eens kunnen ontstaan. Traditionele vormen van dakbedekking, met name op platte daken, worden namelijk aangebracht met behulp van de hitte van een brander. Gaat hier iets mis, dan heeft dit niet zelden een fikse brand tot gevolg.

Ook dit kan veiliger, door te kiezen voor EPDM folie. Dit materiaal hoeft namelijk niet verhit te worden bij het aanbrengen. Met speciale EPDM lijm wordt het op het dak geplakt. Zonder dat er een brand in de buurt is. Wil je zeker weten dat je dakbedekking veilig wordt aangebracht, is het dus zeker de moeite waard om ook het materiaal dat wordt gebruikt zorgvuldig uit te kiezen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *