in ,

Je huis verduurzamen? Makkelijker dan je denkt!

EPDM dakbedekking

Ben je van plan om je huis wat duurzamer te maken, maar weet je niet zo goed hoe je moet beginnen? Ook door kleine dingen te veranderen, of voortaan op bepaalde punten te letten, kun je een heel eind komen.

Waar komt het vandaan en waar gaat het naartoe?

Duurzaamheid valt op meerdere manieren uit te leggen, maar over het algemeen is het uitgangspunt zo min mogelijk schade toe te brengen aan de aarde, of natuurlijke hulpbronnen als aardgas en olie te gebruiken tijdens ons leven. In je huis kun je dat op verschillende manieren tot uitdrukking laten komen.

Allereerst kun je bij klussen die er nog aan gaan komen, bekijken of deze duurzamer kunnen. Dat klinkt soms gemakkelijker dan gedaan, want hoe weet je nu of een materiaal duurzaam is? Een goede manier om hier inzicht in te krijgen, is door te onderzoeken waar het vandaan komt, en waar het heen kan als jij het niet meer nodig hebt.

Een voorbeeld: een plastic dat speciaal voor jou in een fabriek is gemaakt, waarbij aardolie is gebruikt, is doorgaans niet duurzaam. Plastic dat eenmaal is gebruikt valt vaak slecht te recyclen, en belandt als zijn werk in jouw huis erop zit op de afvalstapel. Bij hout kan dat anders liggen. Als je kiest voor hout met een keurmerk dat je garandeert dat er voor de gekapte boom weer een nieuwe is geplant, ben je al een stuk duurzamer bezig: je hebt niks opgemaakt, doordat je direct voor vervanging hebt gezorgd. Daarnaast kan hout na gebruik vaak nog gerecycled worden.

Als je je deze vragen wat vaker stelt, en regelmatig kiest voor de meest duurzame variant, ben je al goed bezig. Je kunt natuurlijk ook nog een stapje verder gaan, en proberen vooral materialen te gebruiken die al gerecycled zijn. Zo is er niets specifiek voor jou gemaakt, maar gebruik je stoffen die er toch al waren. Dat is nog eens een flinke stap duurzamer, zelfs als je het maar bij een deel van de materialen weet te realiseren.

Je dak kan ook duurzamer

Er komen steeds meer materialen op de markt die duurzaam zijn, ook voor je dak. Heb je een plat dak, dan zat je nog niet zo lang geleden veelal vast een bitumen. Een prima dakbedekking, maar niet erg duurzaam. Met EPDM dakbedekking maak je een duurzamere keuze. EPDM gaat namelijk ten eerste vele jaren langer mee: tot wel 50 jaar, tegenover 20 bij bitumen. Een langere levensduur betekent dat er minder van geproduceerd hoeft te worden, en ook dat is duurzaam.

Daarnaast is dit synthetische rubber zodanig ontwikkeld dat het nadat zijn werk op jouw dak erop zit, weer gerecycled kan worden. Dat maakt het tot een veel duurzamere keuze dan de meeste andere dakbedekkingen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *