in , ,

Een goede thuiswerkplek: hoe richt je hem in?

Thuiswerkplek inrichten

Nu thuiswerken meer en meer geaccepteerd raakt, en in sommige bedrijven zelfs steeds meer de norm wordt, komt bij steeds meer mensen ook de noodzaak om een goede thuiswerkplek in te richten naar boven. Want doe hoe je dat, waar moet je op letten en wat heb je nodig?

Zeg de keukentafel maar gedag

Wie incidenteel thuiswerkt, zoekt binnen de bestaande meubelen meestal naar een plekje waar ruimte is om de laptop neer te zetten, en waar vervolgens ook een stoel kan staan. De meest logische plek waar de meeste mensen vervolgens uitkomen is de keukentafel. Die lijkt een beetje op een bureau, en er staan stoelen bij waar je recht aan kunt zitten. Prima, toch?

Voor zo nu en dan een uurtje of minder is de keukentafel inderdaad prima. Wanneer je echter hele dagen thuiswerkt, of in ieder geval een flink aantal uren in de week, wordt het echter al snel een minder goed plan. Een keukentafel heeft doorgaans namelijk net een andere hoogte dan een bureau. En wat dacht je van de keukenstoelen? Lijken die op die ergonomische, verstelbare stoelen die je op kantoor hebt? Waarschijnlijk niet. Dat betekent dat je je stoel dus niet in hoogte kan verstellen, en dat ook de rugleuning niet zo goed ondersteunt als hij eigenlijk zou moeten doen. Daar komt nog eens bij dat het simpelweg niet prettig is om de eettafel plotseling als thuiskantoor te gaan gebruiken. Als je gaat eten moeten al je werkspullen er weer af, om maar eens wat te noemen. Werk je structureel veel thuis, dan kun je het dus maar beter anders aanpakken.

Zoek een goede ruimte en richt hem in

Heb je geluk, dan heb je in huis misschien wel een kamer over die je als werkkamer kunt inrichten. Dat kan een ruimte zijn die je over had of uitsluitend voor opslag gebruikte, zoals een zolder. Maar ook een logeerkamer kan prima als werkkamer gebruikt gaan worden, het bed kan zelfs gewoon blijven staan.

Zorg ervoor dat de boel goed opgeruimd is, dat werkt wel zo prettig, en maak een flinke hoek vrij voor een goed bureau en dito stoel. Kies voor goede exemplaren, waar je aan kunt werken zonder last van je lijf te krijgen. Tip: neus eens tussen de gebruikte kantoormeubelen. Deze zijn nog in prima staat, vaak maar kort gebruikt, en een stuk goedkoper. Er zijn volop tweedehands bureaus die zijn afgedankt door bedrijven, bijvoorbeeld door een reorganisatie of verhuizing, maar nog in uitstekende staat zijn.

Denk ook aan accessoires als een laptopstandaard en eventueel een losse monitor, muis of toetsenbord. De hele dag aan een laptop werken is niet goed, doordat de monitor nooit de juiste hoogte heeft. Investeer, of laat je baas dat doen, in een goede opstelling van je apparatuur, zodat je je nieuwe werkplek ook echt optimaal kan gebruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *