in , , , , , , , , ,

Woontrends 2020

Woontrends van 2019

Woontrends 2020, wat mogen we verwachten? Wat zijn de tendensen in de algemene woontrends en wat worden de interieurkleuren voor 2020? In dit artikel gaan we bekijken wat de nieuwe behoeftes zijn van mensen en wat dit voor rol speelt bij de trends op gebied van wonen.

Interieurtrends en ontwikkelingen

We leven in een tijd die door veel mensen als zeer woelig op alle fronten wordt ervaren. Er zijn veel oorlogen, veel natuurrampen, snelle technische ontwikkelingen op allerlei gebied en we krijgen vooral dagelijks heel veel prikkels door onze hectische levensstijl. Dit uit zich in nieuwe behoeftes.
Wist je bijvoorbeeld dat meer dan de helft van de wereldbevolking anno 2020 in een stad woont?
Dit heeft als gevolg dat mensen steeds vaker in een kleinere ruimtes moeten leven. Maar ook dat ze de verbinding met de natuur zijn verloren. Door de prikkels van de stedelijke leefstijlen zijn er veel mensen die niet meer echt tot rust komen, en die behoefte hebben aan een stuk rust en een oplaad plaats. Maar wat betekent dit concreet voor de ontwikkelingen op gebied van woontrends?

Algemene trends 2020 versus woontrends 2020

Woontrends 2020, hieronder de zes meest opvallende tendensen;

Terug naar de natuur

Woontrends gebaseerd op de natuurWoontrends 2020, hierbij gaan we focussen op terug de natuur in. Juist omdat we de verbinding met de natuur zijn verloren, is het belangrijk om een stukje natuur terug in huis te halen. Dat zorgt voor eens stukje innerlijke rust en de kans om je energielevel omhoog te krijgen. Hoe gaan we dit verwezenlijken? Neem een natuurlijk kleurenpalet als leidraad en ga aan de slag. Maak foto’s (of zoek foto’s op internet)van mooie natuurplaatjes. Filter hier de kleuren uit en zet deze op een rijtje. Hier heb je jouw originele natuurlijke kleurenpalet!

Ontspannen en opladen

Woontrends met betrekking tot ontspanningHet antwoord op deze harde tijd, is ontspanning en opladen. We zijn des te meer op zoek naar tederheid, zachtheid en gevoeligheid. Door al die prikkels die we krijgen is het heel belangrijk om een relax hoekje te creëren waar je tot rust kan komen. Waar je heerlijk een boekje kan lezen, of gewoon even helemaal niets doet behalve tot rust komen. Zorg ervoor dat het een speciaal hoekje is zonder teveel externe prikkels zoals een televisie of computer etc.

Woontrends 2020 & slimme ruimtes

Omdat we steeds minder leefruimte krijgen, moeten we zorgen dat slim met onze ruimtes omgaan. Zorgen dat de ruimte multifunctioneel is, en op een eenvoudige manier aan te passen is aan de op dat moment gewenste functie. De ruimtebeleving is intenser geworden, we willen ons prettig voelen. Maar met slimme ruimtes bedoel ik ook dat het op technisch gebied aan de nieuwste snufjes voorzien moet zijn. Zo heb je op gebied van domotica(oftewel huis automatisering) heel veel handige toepassingen om het leven wat comfortabel te maken. De meeste toepassingen vindt men in de keuken en de badkamer evenals voor comfort, veiligheid en efficiënt energiegebruik.

Modulair interieur duurzaam

Hoe kunnen we met meubels een ruimte zo multifunctioneel krijgen? Door te werken met een modulaire inrichting. Gebruik maken van makkelijk aanpasbare materialen. Intelligente materiaal combinaties toepassen, zodat ruimtes in een handomdraai beschikbaar zijn vooreen andere functie. Denk bijvoorbeeld aan een woon/werk plek. juist doordat een modulaire inrichting op elk gewenst moment aan te passen valt is het een zeer duurzame inrichting. Normaal zou je voor ander meubels kiezen, nu kies je voor een andere toepassing. Ook stappen we af van een overdaad aan materialen alles wordt minder en meer puur. Dit maakt het makkelijker om een interieur te wisselen van functie. De vensterbank de gang en de kast kunnen in een handomdraai een productieve ruimte worden.

De kunst van imperfectie

Woontrends vintage lookIn deze hectische tijd voelen we de druk om alle ballen in de lucht te houden, we moeten van alles. We moeten het thuis op orde hebben, we hebben een carrière, vriendschappen die we niet mogen laten verwateren, we moeten gezond blijven dus sporten etc. Kortom druk, druk, druk. het perfecte plaatje moet in stand gehouden worden. Dit zagen we ook terug in de social media posts; happy familie, behaalde mijlpalen, actie sport foto’s en zwaar bewerkte profiel foto’s om het zo perfect mogelijk eruit te laten zien. Er komt nu een tegenreactie; de roep naar echtheid naar puurheid, onvolmaaktheid en vergankelijkheid. There’s a crack in everything!! Dit gaan we terugzien in de materialen, zoals ruw bewerkt hout, grof natuursteen en marmer met veel aders etc.

Tegenpolen versterken je interieur

Interieurkleuren trendsWoontrends 2020, wat valt op? We leven in een soort bipolair tijdperk, waar we verschillende werkelijkheden kennen en zien. Denk aan games en virtuele persoonlijkheden. We zijn als het ware kameleons geworden, die zich ten aller tijde aan verschillende rollen kunnen aanpassen. We multitasken op alle fronten, bewust en onbewust. Als ware flexmensen willen we dit ook terugzien in ons interieur. Dit kunnen we prima realiseren door tegenpolen in ons interieur te creëren. Van onecht naar echt, snel naar langzaam, zacht naar ruw en van mannelijk naar vrouwelijk. Letterlijk vertalen naar; zwart-wit, vierkant-rond, ondoorzichtig-doorzichtig en mat-glanzend.

Interieurkleuren 2020

Gebruik van verschillende materialen woontrendsWat kunnen we verwachten? kleuren gaan hand in hand met emoties. We verlangen naar geborgenheid een soort wedergeboorte, knus en warm.

 • Natuurlijk; groen, okergeel, terracotta, bruin en zandkleur
 • Ontspanning; allerlei blauw-, roze- en paars tinten
 • Intensief; felle kleuren en zwart en goud
 • Tegenpolen; blauw oranje, zwart wit, koel tegenover warme tinten

Interieurtrends 2020, materialen

Natuurlijke materialen woontrendsWe gaan onverwachtse combinaties zien in functionaliteit decoratie en rituelen. Gelaagdheid, trapstructuren, perforaties, ruwe gebakken materialen, vooral niet te gepolijst. Basis materialen die de natuur uitstralen:

 • Vilt
 • Garen
 • Porselein
 • Hout
 • Papier
 • Honingraad
 • Wafelstructuren
 • Terracotta tegels
 • Composiet
 • Terazzo
 • Travertin
 • Lavasteen
 • Marmer

Interieur trends 2020 per woonruimte

Keukentrends 2020

Woontrends marmerWaar we heel lang alleen witte keukens vaak in een hoekopstelling zagen, is het nu veel meer een onderdeel van de woonkamer. We zien donker gekleurde keukens in diversen opstellingen. Het kookeiland blijft voorlopig nog. De materialen zoals vloertegels zullen wat meer sfeervoller zijn. Denk aan keramische tegels met een hout of natuursteen uitstraling. Voor het werkblad blijven we composiet veel terugzien. Om wat luxe toe te voegen in de keuken zien we dat wijnklimaatkasten steeds vaker een onderdeel van de keuken zijn. Ook de Quooker is niet meer weg te denken. Qua verlichting wordt er veel meer gespeeld met aanpasbare LED verlichting. Dus bijvoorbeeld boven het kookeiland kun je de kleur instellen die op dat moment bij jouw stemming past. Maar ook verlichting vanaf onder creëert een gezellige sfeer in de keuken.

Badkamertrends 2020

Net zoals bij de keukentrends zijn witte, gladde badkamers verleden tijd. Ook hier mag het allemaal wat spannender. Zo zien we voor de wanden een matte latex of bijvoorbeeld krijtverf afwerkingen. Zo verdwijnt het harde effect van alleen maar glanzende tegels en creëer je meer dat wellness gevoel. Donkere en vooral natuurlijke kleuren in combinatie met decoratieve trendkleuren.

Slimme badkamermeubels

Slimme badkamermeubelsOok gaan we steeds meer slimme badkamermeubels terugzien. Denk aan een randloos toilet(geen spoelrand meer die lastig schoon te maken valt) met een waterbesparend spoelsysteem. Maar zo ook de wc-douce, dit is een toilet met een ingebouwde douche en föhn. Je kunt het zien als de moderne opvolger van het bidet. Zo kom je fris en schoon van het toilet. Ook het afvoerputje heeft een make-over gekregen. Nu zie je een dekplaat in plaats van een rond afvoerputje. Dit is een moderner en frisser gezicht.  Deze dekplaat kun je weghalen en daaronder zit een kunststof bakje waar al het vuil zoals haren in wordt opgevangen. Dit heeft als voordeel dat het vele malen makkelijker is schoon te houden dan het ouderwetse ronde afvoerputje.

Woontrends 2020; Badkamer trends op een rijtje

 • Aanpasbare LED verlichting op verschillende plekken
 • Meer wellness gevoel creëren
 • Slimme badkamermeubels
 • Natuurlijke kleuren
 • Sfeervolle tegels

Woonkamertrends 2020

We gaan een antitrend zien op de massaproductie. Ook in de inrichting gaan we meer een eigenheid terugzien. Het gaat meer modulair worden. Een modulair interieur heeft componenten die bepaalde functies kunnen uitvoeren en, wanneer samengekoppeld, een geheel kunnen vormen dat een verscheidenheid aan functies uitvoert. Dit is duurzaam, multifunctioneel en zeer goed per bewoner aan te passen. We willen qua styling naar een intieme, knusse sfeer. Dit creëren we makkelijk met donkere kleuren. Hiernaast gebruiken we ruwe materialen voor vloeren, muren en meubels, zoals bv gebrand hout en metaal. Dit in combinatie met rijkelijk zachte materialen voor kussens, plaids zoals fluweel. Woontrends 2020; verassende tegenpolen creëren een uniek samenspel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *