in , , , ,

8 tips voor jouw badkamerverlichting

Badkamerverlichting

Badkamerverlichting kan verschillende doeleinden hebben. Het kan onder andere sfeer geven, functioneel zijn en dienen voor het makkelijk uitvoeren van handelingen in de badkamer als scheren en/of opmaken. Om die reden is het belangrijk om goed na te denken over wat soort verlichting waar te plaatsen in de badkamer. Hier worden wat tips gegeven die je daarbij kunnen helpen.

Tip 1: Probeer een sfeervolle ruimte creëren

Sfeervolle badkamer met verlichtingHet is belangrijk dat je op je gemak bent in de badkamer en hierbij hoort ook sfeerverlichting. Het is de plek waar je heerlijk kan ontspannen en tot rust kan komen. Wanneer je onderuit in het bubbelbad ligt verlang je niet naar een felle spotlight die in je ogen schijnt.

Felle lampen en spots dragen niet altijd bij aan een sfeer als deze. Om die reden moet bewust nagedacht worden over waar de functionele verlichting geplaatst wordt. Naast de sfeer is het vanzelfsprekend dat er goed licht aanwezig moet zijn echter dienst bewust nagedacht te worden over de felheid en plaatsing, zodat het niet overheersend wordt.

Sfeer creëren in de badkamer kan op verschillende manieren. Het is zo dat je de badkamer en zijn verlichting kunt beschouwen als het inrichten van je interieur. Dit kan afhankelijk zijn van de kleur verlichting die gebruikt gaat worden. Geelkleurige verlichting is warmer dan witte verlichting. Daarnaast kan ook gedacht worden aan dimbare badkamerverlichting of lage sterktes.

Tip 2: Denk goed na over standaard badkamerverlichting

Een badkamer heeft altijd algemene badkamerverlichting nodig. Met een druk op de knop moet het belangrijkste gedeelte verlicht kunnen worden. Het is bij deze standaard verlichting belangrijk dat het de gehele badkamer verlicht. Let hierbij op dat hoeken niet onbelicht blijven. Bepaalde plaatsen kunnen later altijd extra verlicht worden.

Wanneer je in de badkamer je kleding past is het goed om te overwegen om wit licht te gebruiken bij de standaard verlichting. Dit komt doordat er dan geen foutieve indrukken van kleuren kunnen ontstaan. Dit kan in werkelijkheid namelijk anders zijn met kleur verlichting. Op die manier kun je zeker zijn van je kleurencombinaties.

Tip 3: Gebruik extra badkamerverlichting voor taken

Functionele badkamerverlichtingHandelingen in de badkamer waaronder scheren hebben de juiste extra verlichting nodig. Deze badkamerverlichting kan geplaatst worden bij de spiegel(s) in de badkamer. Hierbij is het van belang dat ze niet te hoog hangen en aan de zijkanten hangen. Door de verlichting zo te plaatsen voorkom je schaduw op het gezicht die je wel krijgt wanneer je de verlichting van boven laat schijnen. Aangezien er een kans bestaat, afhankelijk van voorkeur design, dat het licht fel in de ogen kan schijnen is het slim om na te denken over de felheid van de lampen. Mocht je een spiegel met lampen los van elkaar niet mooi vinden zijn er ook spiegels met ingebouwde verlichting te koop.

Tip 4: Nachtverlichting

Wanneer je een toilet in de badkamer hebt is het een optie om na te denken over nachtverlichting. Op het moment dat je ’s nachts naar de badkamer gaat kan dat zorgeloos. Mocht je hiervoor kiezen is het wijs om rood licht te kiezen in plaats van wit. Dit heeft te maken met het lichaam en de slaapfase die niet te abrupt gestopt wordt.

Tip 5: Licht ten opzichte van kleur

Gekleurd licht badkamerEen donkere ruimte neigt al meer te vragen om extra verlichting. Wanneer de volledige badkamer onder handen wordt genomen is het slim hier vooraf over na te denken. Wanneer je gek bent op veel badkamerverlichting kun je gerust denken aan een donkere marmeren doucheruimte. Wanneer je geen fan bent van verlichting maar wel een lichte ruimte wilt is het wijs te denken aan lichte tegels of licht stuc werk.

Tip 6: Verlichting bij de douche

Wanneer je ’s ochtends doucht is het handig om te kiezen voor extra verlichting in of bij de doucheruimte. Zorg hier voor witte verlichting. Witte verlichting zorgt ervoor dat je wakker wordt wat ’s ochtends wel prettig is. Daarnaast is het prettig om in een misschien afgesloten ruimte gewoonweg voldoende licht te hebben.

Tip 7: Ga voorbereid op pad

Spotjes in de badkamerWanneer je op pad gaat voor de inkoop van je badkamerverlichting is het mooi meegenomen als je wel voorbereid op pad gaat. Nu kun je allereerst op een rijtje gaan zetten welke verlichting je wilt gaan gebruiken in de badkamer. Daarnaast is het mooi om te weten hoeveel je van wat nodig zal hebben. Nu kun je gaan tellen, maar makkelijker werkt een lichtplan. Dit is een schetsmatige plattegrond van de badkamer. Hierin kun je met cirkels aangeven wat voor soort verlichting waar komt. Je kunt bijvoorbeeld ook werken met getallen zoals bijvoorbeeld nummer 1 voor de algemene verlichting, nummer 2 voor functionele verlichting en 3 voor sfeerverlichting.

Tip 8: Veiligheid gaat voor

Bij badkamerverlichting heb je te maken met water en damp waardoor het belangrijk is goed na te denken over de soort verlichting die je kiest en waar deze geplaatst gaat worden. Er worden bij lampen de mate van waterdichtheid aangegeven met een IP-waarde. Voor de verlichting rondom de douche of het bad, de meest vochtigste plekken, is een IP-waarde van in ieder geval IP45 nodig. Voor de badkamerverlichting bij de wastafel is een IP-waarde van IP44 voldoende. Wanneer je verlichting in het bad zelf wilt hebben is een IP-waarde van IP67 nodig.

Bij het aanschaffen van badkamerverlichting is het dus slim om na te denken welke sfeerverlichting je wilt gebruiken. Daarnaast is het een handige tip om wit algemeen licht toe te passen, zodat de werkelijkheid van kleuren klopt. Bij de spiegel is het slimmer om verlichting langs de zijkant te plaatsen, omdat licht van bovenaf verkeerde schaduwen geeft. Wanneer je van jezelf weet dat je ’s nachts regelmatig naar het toilet moet en deze bevindt zich in de badkamer. Denk dan aan nachtverlichting. En vergeet niet wanneer je op pad gaat om goed voorbereid te zijn, want de badkamer is een belangrijk onderdeel van je woonomgeving.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *