in , ,

Welke tuinplanten zijn makkelijk te onderhouden?

Tuinplanten

Tuin met makkelijke tuinplantenTuinplanten maken je tuin gezellig en sierlijk, maar niet iedereen is even goed in het onderhouden ervan. Bij gebrek aan groene vingers kun je ervoor kiezen om je tuin helemaal te betegelen, alleen is dit natuurlijk niet zo gezellig als een mooie groene tuin. Een groene tuin is fijner om naar te kijken, beter voor het milieu én hoeft niet altijd veel werk te zijn. Gelukkig zijn er ontzettend veel onderhoudsvriendelijke tuinplanten die geschikt zijn voor mensen zonder groene vingers. We hebben de meest trendy en onderhoudsvriendelijke tuinplanten voor je op een rij gezet, zodat ook jij een prachtige tuin kunt creëren waar je het hele jaar door heerlijk van kunt genieten!

  • Cactus (Cactaceae)
  • Vlijtig liesje (Impatiens walleriana)
  • Varen (Athyrium)
  • Chrysanten (Chrysanthemum)
  • Vetplant (Crassulaceae)
  • Bamboe (Bambuseae)
  • Ooievaarsbek (Geraniaceae)
  • Graslelie (Chlorophytum comosum)

Met deze variatie aan tuinplanten is er genoeg keuze om een prachtige tuin te creëren. Onderstaand nemen we deze lijst met makkelijke tuinplanten even met je door, zodat je wat meer over de planten te weten komt.

1. Cactus: stoere tuinplant

CactusDe cactus is de laatste tijd niet meer weg te denken uit de tuin of het interieur. Cactussen zijn hip, jong, modern en zorgen voor een stoer tintje. Ze worden tegenwoordig vaak gebruikt als binnenplant om zo het interieur af te maken, maar zijn ook hartstikke gaaf om in de tuin te zetten. De reden waarom de cactus een goede tuinplant is, is dat je ze eigenlijk nooit té weinig water kan geven. Bij warme temperaturen is één keer per maand al voldoende en bij wat koudere temperaturen is eens in de drie maanden zelfs al genoeg. Dit komt doordat de bladeren van cactussen doorns zijn waardoor er maar een kleine hoeveelheid water verdampt in vergelijking tot andere planten. Ook kan de cactus het water voor een langere tijd opslaan dan de meeste planten, waardoor hij makkelijk in droogte kan overleven. Deze plant is dus geschikt voor iedere plantenliefhebber! Bestel jouw cactus online.

2. Vlijtig liesje: goedkope tuinplant

Vlijtig liesje tuinplantHet vlijtig liesje is een tuinplant waarmee eigenlijk iedereen wel uit de voeten kan. Hij past namelijk mooi in een bloempot, in een bloembak, op het balkon of in een border in je tuin. Het vlijtig liesje is er in verschillende kleuren dus er is voor ieder wat wils. Je kunt de kleuren natuurlijk ook mooi combineren voor het effect wat het beste in jouw tuin past. Deze plant heeft naast voldoende water bijna geen onderhoud nodig. Let op voor de volle zomerzon, want daar is deze plant geen fan van. Zorg dus altijd voor wat schaduw. Een leuke meevaller: de plant is niet duur in aanschaf en op veel plekken verkrijgbaar. Deze onderhoudsvriendelijke plant is wel wat kleiner dus je hebt er wat meer van nodig dan van sommige andere makkelijke tuinplanten in dit lijstje.

3. Varen: groene tuinplant

Varen als tuinplantEen varen kan zowel in de zon als in de schaduw prima overleven, maar hoe meer zon hoe meer water je deze plant moet geven. De grond rondom een varen moet namelijk altijd vochtig blijven en zal in de zomer dus iets meer onderhoud nodig hebben. Een voordeel is dat er weinig onkruid tussen de varens door kan groeien door de grote bladeren die al het licht op vangen. De varen is dus een ideale tuinplant als je weinig overlast van onkruid wil hebben. Let wel op, er zijn verschillende soorten varens en niet alle varens zijn winter hard. Let hier dus bij op als je een varen wil die permanent in je tuin kan blijven staan. Je kunt varens tegenwoordig ook makkelijk online bestellen.

4. Chrysanten: laatbloeiende tuinplant

Chrysanten als tuinplantChrysanten groeien lang en bloeien laat, vaak pas als alle andere planten al zijn uitgebloeid. Er zijn meerdere soorten chrysanten: winterharde en geen winterharde. De winterharde chrysanten zijn perfecte tuinplanten, ze staan namelijk graag in de volle zon. Ook hebben ze een voedselrijke en goed doorlatende grond nodig. De grond moet vochtig blijven bij deze tuinplant, maar zorg dat je ze niet te veel water geeft. Als dit gebeurd zullen ze gaan rotten en al helemaal in combinatie met het koude weer in Nederland tijdens de herfst. Chrysanten zijn niet duur, en een ideale toevoeging aan je tuin. Bekijk hier wat een chrysant ongeveer kost.

5. Vetplant: sterke tuinplant

Vetplanten in de tuinOok al staat deze tuinplant bekend om zijn niet stuk te krijgen karakter, helemaal zonder verzorging zullen ook deze plantjes natuurlijk niet overleven. In de zomer zullen ze wat meer water nodig hebben dan in de winter. Dit komt omdat planten in de zomer groeien in tegenstelling tot de winter waarin ze dit niet doen. Vetplanten hebben genoeg licht nodig, maar niet overmatig, dus zorg ook voor gedeelte schaduw. Verder hebben ze aan één keer per week wat water in de zomer genoeg. In de winter hebben ze al aan één keer per maand water voldoende. Als je eenmaal een goed plekje voor deze plantjes hebt gevonden zullen ze ook maar weinig zorg nodig hebben. Bekijk welke vetplantjes er allemaal zijn.

6. Bamboe: rustgevende tuinplant

Bamboe in de tuinBamboe is erg onderhoudsvriendelijk, blijft ook het hele jaar groen en heeft veel variatie in bladvormen. Je zou bamboe bijvoorbeeld als erfafscheiding kunnen gebruiken. Helaas zijn niet alle bamboesoorten geschikt voor in de tuin en vooral als je niet van onderhoud plegen houdt. Veel bamboesoorten groeien snel en woekeren heel erg, maar de Fargesia doet dit niet en zou dus wel geschikt zijn voor in de tuin. Vaak is deze ook te vinden als “niet woekerende bamboe”. De ideale plek voor bamboe is een vochtige ondergrond in een schaduwrijke omgeving. Let op dat de grond niet té vochtig is, anders gaan de wortels rotten. De bamboe brengt het vakantiegevoel terug in je tuin waardoor je heerlijk tot rust kunt komen. Bestel de bamboe voor in jouw tuin online.

7. Ooievaarsbek: standvastige tuinplant

Ooievaarsbek als tuinplantDoor de prachtige paarsblauwe gekleurde bloem die de ooievaarsbek heeft is deze plant een van de meest populaire tuinplanten. Door zijn geur zorgt de ooievaarsbek ervoor dat er allerlei nuttige insecten zoals vlinders je tuin bezoeken en de vervelende insecten zoals slakken en muggen wegblijven. Voordeel: als je deze plantjes hebt geplant kom je er bijna niet meer vanaf. De ooievaarsbek groeit prima in normale tuingrond die vochtig is. Als ze een langere tijd geen water krijgen gaan ze niet dood, maar ze zullen er wel een stuk minder mooi uitzien. Bij droge periodes is het wel nodig om ze af en toe even water te geven. Bekijk de verschillende soorten ooievaarsbek planten.

8. Graslelie: retro tuinplant

Graslelie in de tuinDe graslelie is een echte retro-plant en te herkennen aan zijn groene buitenkant en een witgroene kleur aan de binnenkant. Deze tuinplant heeft ongeveer een á twee keer per week water nodig, maar mocht je dit een keer vergeten zal hij niet sterven. Helaas is het geen winterplant, want die overleven ze niet door de kou. Je zou de plant dus in de winter naar binnen kunnen halen om je huis van binnen wat op te fleuren. Verder zou deze plant ook geschikt kunnen zijn als hangplant buiten. Wil je een sierlijk effect creëren? Hang of zet dan meerdere graslelies bij elkaar. Meer weten over de graslelie? Klik hier.

Met deze lijst van makkelijke tuinplanten is er geen excuus meer om geen planten meer aan te schaffen, groene vingers of niet! Het is dus wel degelijk mogelijk om met weinig onderhoud een leuke en gezellige tuin te creëren. Helaas zijn er niet veel tuinplanten die je weken achter elkaar geen water kunt geven, maar dit lijstje geeft je wel een idee van onderhoudsvriendelijke tuinplanten die gemakkelijk bij te houden zijn. Als ze af en toe wat water en een beetje liefde krijgen zullen ze het hartstikke goed doen. Wie weet kom je erachter dat je juist wél groene vingers blijkt te hebben en kun je je tuin altijd nog uitbreiden met tuinplanten die wat meer onderhoud nodig hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *