in , , ,

Waar moet je op letten bij het uitzoeken van beddengoed?

Waar op letten bij het kopen van beddengoed

Slaap je sinds jaar en dag onder hetzelfde beddengoed? Dan is de kans groot dat jouw overtrek en kussenslopen inmiddels behoorlijk versleten zijn. In dat geval raden wij je aan om nieuw beddengoed te kopen. Omdat het aanbod groot is, denken veel mensen dat het niet lastig is om een nieuwe dekbedovertrek te vinden. Toch is dit wel het geval. Qua uiterlijk lijkt beddengoed veel op elkaar, maar je moet weten dat er wezenlijke verschillen zijn. Als je niet bekend bent met deze verschillen, ben je niet in staat om de juiste dekbedovertrek te kiezen. Daarom vertellen wij je in deze tekst waar je op moet letten bij het uitzoeken van beddengoed.

Van welk materiaal is het beddengoed gemaakt?

Eén van de belangrijkste zaken waar je op moet letten, is het materiaal waarvan het beddengoed gemaakt is. Het materiaal van een dekbedovertrek draagt namelijk bij aan de kwaliteit van jouw nachtrust. Op het gebied van materialen heb je behoorlijk wat te kiezen. Om jou wat meer inzicht te geven in de mogelijkheden, zetten we hier de populairste materialen op een rijtje.

  • Katoen: Een honderd procent natuurlijk materiaal en bovendien erg sterkt. Beddengoed van katoen ademt en absorbeert vocht.
  • Linnen: Bij de productie van dit beddengoed wordt linnen gebruikt. Linnen beddengoed heeft een natuurlijke, casual uitstraling en is erg ademend en warmte regulerend. Voordeel hiervan is dat een linnen dekbedovertrek in de zomer koel aanvoelt en in de winter warm.
  • Katoen-satijn: Ook gemaakt van honderd procent katoen, maar glanst wat meer. Hierdoor heeft katoen-satijn een wat luxere uitstraling. Beddengoed van katoen-satijn voelt koel aan.
  • Flanel-katoen: Opgeruwd katoen, waardoor een overtrek van flanel-katoen dezelfde kwaliteiten heeft als katoenen beddengoed. Een flanellen overtrek voelt warm aan en is zacht.
  • Percale katoen: Ook dit dekbed is gemaakt van katoen. Verschil is dat beddengoed van percale katoen een hogere weefdichtheid en garenfijnheid heeft. Hierdoor voelt een overtrek van dit materiaal zachter aan dan normaal katoen. Bovendien is het soepeler.

Matcht het beddengoed met de rest van jouw slaapkamer?

Weet je inmiddels welk materiaal jouw voorkeur geniet? Dan kun je filteren in het grote aanbod. Door het materiaal van jouw voorkeur te kiezen, krijg je enkel nog beddengoed van dit materiaal te zien. Toch blijft er dan ook nog genoeg over. Dekbedovertrekken zijn er vandaag de dag namelijk in allerlei kleuren. Daarbij komt dat beddengoed ook verkrijgbaar is met verschillende patronen.

Vind je het lastig om te bepalen welke kleur en/of welk patroon jouw beddengoed moet hebben? Dan laat jij je mogelijk leiden door jouw persoonlijke voorkeur. Zo kopen veel mensen een overtrek in hun lievelingskleur. Begrijpelijk, maar dit is niet de beste aanpak. Nee, want mogelijk vloekt de kleur of het patroon wel met de kleuren in jouw slaapkamer. Bepaal de keuze voor de kleur en/of het patroon daarom vooral op basis van de inrichting van jouw slaapkamer.

Past jouw dekbed in de overtrek

Een veelgemaakte fout bij beddengoed kopen is dat mensen niet naar de maat kijken. Als je dit niet doet, is de kans groot dat een dekbedovertrek te groot of te klein is. Dit wil je uiteraard voorkomen. Kijk daarom eerst naar de afmetingen van jouw dekbed. Je kunt de deken zelf opmeten, maar aan de meeste dekbedden zit een label waarop de afmetingen staan. Moet er een nieuw dekbed komen? Koop deze dan eerst en ga daarna pas op zoek naar beddengoed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *