in , , , ,

Verschillende tips voor jouw nieuwe garderobekast!

Garderobekast tips

Is het tijd voor een nieuwe garderobekast in de slaapkamer? Wij geven je een aantal tips die kunnen helpen bij het maken van de juiste keuze hiervoor. Een garderobekast is niet te missen in de slaapkamer. Deze kun je kiezen aan de hand van de ruimte die er is of de juist de ruimte die je nodig hebt. Een garderobekast hoeft zich niet altijd in de slaapkamer te bevinden. Denk hierbij aan een riante garderobekast in de bijkamer bijvoorbeeld. Er zijn oneindig veel mogelijkheden, zo zijn er ook open opbergkasten. En allemaal te kiezen en in te richten aan de hand van jouw voorkeuren. Wij geven je wat tips waar je op kunt letten.

De verschillende typen garderobekasten

Er zijn verschillende typen garderobekasten die zo hun eigen voor- en nadelen hebben. De een kan beter passen in de ruimte dan de ander. Er is verschil in gebruiksgemak. Wij zetten ze voor je op een rijtje.

  • Draaideur garderobekast: de deuren van deze kast openen zich naar voren. Hierbij dien je rekening te houden in de ruimte die zich voor de kast bevindt. Op die manier kunnen de deuren gemakkelijk geopend worden en rondom gelopen worden.
  • Schuifdeur garderobekast: hier schuiven de deuren voor de kast voor/achter elkaar langs. De deuren kunnen niet allemaal tegelijk open zijn.
  • Zweefdeur garderobekast: deze deuren hangen in een bovenrail voor de kast. Omdat de deuren niet in de ombouw geplaatst zijn is er wel een verhoogde kans voor stof in de kast. Dit is meer ten opzichte van de schuifdeur kast waar dat niet het geval is.

Een type is te kiezen aan de hand van voorkeur, gemak en ruimte. Bij een schuif- en zweefdeur hoef je er bijvoorbeeld geen rekening mee te houden dat je rondom de openstaande deuren nog ruimte dient te bewaren. Een draaideur heeft daarentegen zijn gemak dat alle deuren tegelijk open kunnen en je een goed totaaloverzicht hebt van wat je in je kast hebt liggen/hangen.

Additionele toevoegingen

Opgevouwen kleding in een garderobekastHeb je een grote garderobekast op de slaapkamer of bijkamer geplaatst. Gebruik deze dan optimaal met een glazen wand. Dit is een hele goede toevoeging wanneer de ruimte waar de garderobekast staat ook de plek is waar je aan- of omkleedt. Mocht de situatie zo zijn dat je bij de garderobekast omkleedt, dan is een glazen wand een prettige bijkomstigheid. Perfecte plek om je outfit meteen te kunnen checken. Toch een ander topje aan? Prima, dan pak je hem even uit je kast en klaar is kees.
Bij het inrichten van de kast kun je aan meerdere elementen denken dan alleen planken. Zo zijn er mogelijkheden om te kiezen voor lades of mandjes. Die is ideaal om zodoende je ondergoed en sokken makkelijk in de garderobekast te plaatsen. Hiervoor hoef je geen apart kastje meer te gebruiken.
Zo zie je maar dat je niet alleen over de buitenkant moet nadenken. Qua interieur komt er ook een hoop bij kijken die eraan kunnen bijdragen om het zo gemakkelijk mogelijk voor jou te maken.

Open opbergkasten

Grote inloopkastHeb je al een goede garderobekast maar wil je extra ruimte toevoegen? Of weet je van jezelf al dat je meer ruimte nodig hebt dan dat er nu is. Kies dan voor een open opbergkast. Bij deze garderobekasten komt veelvoudig voor dat er de hoogte in gewerkt wordt. Zodoende wordt er meer ruimte benut. En dat ook nog eens op een nuttige manier.
Bij een open opbergkast als garderobekast heb je optimaal overzicht over je garderobe. Ben je organisatorisch en erg opgeruimd? Dan is dit de ideale kast voor jou! Daarbij kun je in een open opbergkast ook eventueel, als de ruimte dat toelaat, je tassen en schoenen plaatsen. Het kan voor verschillende kledij als opbergruimte dienen.
Open opbergkasten zijn geheel naar eigen wens te ontwerpen. Zo zou je een open opbergkast ook als garderobekast kunnen gebruiken in de vorm van een inloopkast. Dit kun je doen in een aparte ruimte of mocht de slaapkamer zo gemaakt zijn dat een onderdeel een eigen pad bevat dat is dit mogelijk. Is jouw ruimte beperkt? Dan kan de open opbergkast ook als garderobekast in een hoek geplaatst worden. Bij een inrichting is het vaak lastig om hoeken te benutten en zodoende is dat wel mogelijk.

Overige belangrijke elementen

Ben je er al helemaal over uit waar de garderobekast moet komen te staan? Dan is het slim om de ruimte te gaan verkennen. Elementen waar je ook nog op kunt letten bij de plaatsing van een garderobekast zijn:

  • Plinten: zijn er muurplinten aanwezig op de plaats waar de garderobekast moet komen te staan? Houdt er dan rekening mee dat de kast al snel tot maximaal een cm van de muur af komt te staan. Goed om de diepte van de kast hierop af te stemmen als dat ergens van afhankelijk is. Naast muurplinten kan het ook mogelijk zijn dat je vloerplinten hebt geplaatst of zijn geplaatst als je een huurhuis hebt. Deze zijn vaak breder en hierdoor verlies je nog meer ruimte. Sommige zijn eenvoudig te verwijderen, maar niet allemaal.
  • Stopcontacten: het kan ook zo zijn dat er een stopcontact achter de garderobekast gaat zitten. Dit is geen probleem wanneer er al vloerplinten aanwezig zijn. Mochten er geen vloerplinten aanwezig zijn dan moet je ook nadenken over het missen van dat stopcontact en de ruimte die hierdoor in de diepte erbij komt. Een stopcontact aan de achterkant is wel handig wanneer je elektriciteit nodig hebt in je garderobekast. Denk hierbij aan verlichting. Dan kun je het beste een gaatje maken in de achterwand en via daar de stroom laten lopen.
  • Combinatie met andere meubels: kijk naar andere meubels in de ruimte de moeten combineren met jouw garderobekast. Denk hierbij aan een eiken tv-meubel. Het is mooi om hierop jouw kast af te stemmen.

Al deze tips kunnen je helpen met het kiezen van jouw nieuwe garderobekast. Zoals je wel kunt zien zijn er een aantal belangrijke elementen om rekening mee te houden. Daarnaast ook leuke elementen zoals het inrichten van jouw garderobekast dat je helemaal naar eigen wens kunt doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *