in , ,

Onderhoud aan je huis zodat je weer jaren vooruit kan

Onderhoud aan je huis

Als huiseigenaar zal je het wel kennen. Je huis heeft op zijn tijd onderhoud nodig. In dit artikel kijken we naar verschillende zaken die je aan je huis kan doen zodat je weer een hele tijd vooruit kan. Met preventief onderhoud bespaar je ernstigere schade en dus ook hogere kosten. Daarnaast heb je er op de lange termijn ook plezier van omdat de waarde van een slecht onderhouden huis tot wel 10% kan dalen.

Schilderwerk aan de buitenkant

Je kent vast wel huizen met afgebladderde verf aan de kozijnen. Zodra we hier iets van zien dan springen we in actiemode en gaan we de kozijnen schilderen. Echter zijn we dan eigenlijk vaak al aan de late kant. Afgebladderde verf laat vocht door en dat kan weer zorgen dat je houten kozijnen gaan rotten. Het is het beste om preventief onderhoud aan de kozijnen te doen. Zo raden we aan om de kozijnen elke 5 jaar opnieuw te laten schilderen met een goede buitenlak zoals Sikkens Rubbol XD High Gloss.

Controleer je voegen

Niet het eerste waar je aan denkt bij het onderhoud aan je huis. Maar het is slim om eens per jaar je voegen te controleren op verzanding. Let hierbij ook gelijk op scheuren in de muren of in bepaalde voegen. Deze kunnen er in sommige gevallen op wijzen dat er structurele problemen zijn met de ondergrond van de woning. Dit hoeft overigens niet altijd het geval te zijn. Het kunnen ook zetscheuren zijn door warmte en kou wisselingen.

Dakgoot schoonmaken

Om lekkages en vochtschade op vervelende plekken te voorkomen is het belangrijk om je dakgoot regelmatig schoon te (laten) maken. Hierdoor voorkom je een ophoping van bladeren/mos waarmee je dakgoot verstopt kan raken. Een schone dakgoot voorkomt ook verstoppingen op andere plekken (lager in het waterafvoer systeem) waardoor alles gegarandeerd goed door blijft lopen bij flinke regenbuien. Tijdens het schoonmaken van de dakgoten kan je ook meteen de dakpannen controleren op scheuren of schade en de eventueel aanwezige zonnepanelen schoonmaken.

Kitvoegen nalopen

Zowel binnen- als buitenshuis zijn op verschillende plekken kitvoegen te vinden. In dit artikel hebben we het bij kitvoegen over de kit tussen het kozijn en het glas. Deze kitvoegen voorkomen dat er water tussen het het kozijn en het glas komt te zitten. Het is van belang om deze voegen regelmatig te controleren en bij schade of veroudering deze te vervangen. Hiermee voorkom je lekkages of houtrot in je kozijnen.

We hopen dat je met bovenstaande tips je huis in topconditie kan houden op de lange termijn. Heb je zelf nog tips of zaken waaraan je onderhoud doet maar die niet in onze lijst voorkomen? Laat het ons dan gerust weten in de reacties hieronder.

One Comment

Leave a Reply
  1. Bedankt voor de heldere informatie over onderhoud aan een huis. Mijn man en ik hebben net ons eerste huis gekocht en zijn op zoek naar tips om het huis zo goed mogelijk te onderhouden. Het dak reinigen en de dakgoten controleren staat al op ons lijstje. Wat een slim idee om dan ook direct de dakpannen op scheuren te laten controleren. We overwegen om voor de controle en reiniging een professional in te schakelen, dan weten we zeker dat het goed gebeurt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *