in , ,

Gietvloer en beton – wat is het verschil?

gietvloer en beton

Een gietvloer en een betonnen vloer lijken soms sprekend op elkaar. Beide vloeren geven een industrieel, tijdloos karakter aan je woning en aan het uiterlijk van beide vloeren valt het verschil niet te zien. Bij bijna elk interieur past wel een beton- of gietvloer. Er zijn echter wel degelijk verschillen tussen de vloeren, maar hoe maak je dan wel een weloverwogen keuze voor een van de twee vloeren? Waar zitten die verschillen dan in?

Dikte van de vloer

Een vloer van beton is veel dikker dan een gietvloer. Waar een betonnen vloer al snel 7 centimeter dik is, heb je al een gietvloer vanaf een dikte van 3 centimeter. Hierdoor is een gietvloer vaak makkelijker aan te leggen in een woning. Een betonnen vloer is door de dikte niet makkelijk te combineren met andere vloeren, omdat je al snel ongelijke hoogtes krijgt of een heel eind de hoogte in moet. Uiteraard is dit op te lossen door de bestaande vloer te vervangen door een betonvloer, maar dat is natuurlijk wel veel werk.

Kleuren

Voor beide vloeren is de standaardkleur grijs. Ze kunnen allebei ook in een andere kleur gelegd worden. Hiervoor worden kleurstoffen aan het beton toegevoegd. Bij gietvloeren is het kleuraanbod zelfs nog groter dan bij betonvloeren. Denk hierbij aan verschillende grijstinten, maar ook andere kleuren zijn mogelijk. Je kunt het zo gek niet bedenken of de kleur is te maken in een gietvloer.

Onderhoud

Beide vloeren zijn goed te onderhouden en kunnen makkelijk worden schoongemaakt. Een verschil is echter dat een gietvloer geen stofvorming veroorzaakt, terwijl een vloer van beton dit wel doet. Ook is een betonvloer gevoelig voor vetvlekken. Dit is wel een risico als je deze vloer in een keuken zou plaatsen. Verder is een gietvloer waterdicht, dus is het helemaal geen probleem als er een drankje omgaat en op de vloer morst. Het kan namelijk niet in de vloer trekken. Ideaal voor een huishouden met jonge kinderen dus!

De prijs

De prijzen tussen de verschillende vloeren verschillen over het algemeen wel veel. Een betonnen vloer is veel goedkoper dan een gietvloer. Waar je voor een betonnen vloer ongeveer 40 euro per vierkante meter kwijt zou zijn, ben je voor een gietvloer ongeveer 80,- per vierkante meter kwijt. Het verschil zit hem vaak echter wel in de arbeid die het kost om beide vloeren te leggen. Laat je hierover dus vooraf goed informeren.

Zoals je ziet hebben beide vloeren hun voor- en nadelen. Een ding is zeker: beide vloeren geven een prachtige touch aan je woning. Vergelijk wat in jouw woonsituatie de beste oplossing is bij partijen zoals Bruizt. Zij kunnen je advies op maat geven over jouw situatie en de kosten.

One Comment

Leave a Reply
  1. Bedankt voor het delen van deze info over gietvloeren en betonvloeren. Wij zijn nog aan het twijfelen, omdat we beide varianten erg mooi vinden passen in onze woning. Hopelijk kunnen we snel de knoop doorhakken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *