in , ,

Nachtrust verbeteren? Deze 4 tips helpen jou een handje

Tips voor een goede nachtrust

Een mens heeft gemiddeld zeven uur slaap per nacht nodig. Toch slaapt lang niet iedereen zeven uur. Als je zo nu en dan wat minder slaapt is dit geen ramp. Slaap je al langere tijd slecht? Dan wordt het tijd om jouw nachtrust te verbeteren. Probleem is alleen dat veel mensen niet weten hoe zij dit doen. Daarom zetten wij in deze tekst 4 tips voor een beter nachtrust op een rijtje.

1. Zorg voor voldoende frisse lucht

Net als andere ruimtes in huis is het ook belangrijk om jouw slaapkamer te luchten. Er komt zo zuurstofrijke lucht in de ruimte en daarnaast zorg je voor een aangename temperatuur. Dit kan de kwaliteit van jouw nachtrust ten goede komen. Doe ramen daarom nooit te vroeg dicht. De temperatuur stijgt hierdoor en bovendien neemt de hoeveelheid zuurstof af. Draai de radiator in de slaapkamer ook niet te ver open. De lucht wordt dan droger en bovendien stijgt de temperatuur. Hierdoor slaap je mogelijk slechter.

2. Beweeg overdag voldoende

Een slechte nachtrust kan ook veroorzaakt worden doordat je overdag gewoonweg te weinig beweegt. Doe je vooral zittend werk? Probeer dagelijks dan eens minimaal 30 minuten intensief te bewegen. Je hoeft hiervoor niet direct naar de sportschool te gaan, want een rondje wandelen of fietsen is al voldoende. Jouw lichaam spant zich hierbij in, waardoor je sneller moe wordt. Daarbij komt dat bewegen je helpt om je hoofd leeg te maken. Dit kan er eveneens voor zorgen dat je ’s nachts beter slaapt.

3. Vermijd cafeïne, alcohol en nicotine voor het slapengaan

Veel mensen drinken ’s avonds een kop koffie. Ondanks dat dit lekker is, raden we je aan niet te veel koffie te drinken in de avond. Waarom niet? Omdat cafeïne het slaapsysteem buitenspel zet. Als je een kop koffie drinkt vlak voordat je naar bed gaat, duurt het vaak langer voordat je in slaap valt. Net als cafeïne heeft ook nicotine een negatieve invloed op jouw slaapsysteem. Laat alcohol ook zoveel mogelijk staan voordat je gaat slapen. Alcohol zorgt namelijk voor een minder diepe slaap.

4. Vervang jouw matras

Veel mensen zoeken de oorzaak van hun slechte nachtrust buiten de slaapkamer. Toch kan dit ook veroorzaakt worden door het matras. Zo kan een schuimmatras bijvoorbeeld een pijnlijke heup of schouders veroorzaken. Met een latexmatras is deze kans een stuk kleiner. Een matras van dit materiaal geeft namelijk weinig tegendruk, waardoor hij comfortabeler ligt. Dit komt jouw nachtrust ongetwijfeld ten goede.

Vind je een nieuw matras te duur? Overweeg dan om een topmatras aan te schaffen. Een topper is doorgaans namelijk aanzienlijk goedkoper. Let bij het kopen van een topper wel goed op de maat. Als je een bed van 120×200 centimeter hebt, raden wij je aan ook een topmatras 120×200 te kopen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *