Het is erg aantrekkelijk om over te stappen op LED verlichting. Het is namelijk duurzaam en energiezuinig. Je kunt er behoorlijk wat energiekosten mee besparen in deze dure tijden. Daarnaast gaan LED lampen lang mee, hebben ze geen opwarmtijd en heb je de keuze uit vele soorten. Wil je zelf LED verlichting aanschaffen, maar heb je geen idee waar je moet beginnen? Lees dan de onderstaande aandachtspunten goed door.
1. Soort LED lamp
Stel vast welk soort LED lamp je nodig hebt. Wil je een LED peertje kopen, een wandlamp of bijvoorbeeld een aantal inbouwspotjes? Bepaal ook direct het gewenste formaat en houd deze informatie bij de hand als je gaat shoppen.
2. Juiste fitting
Wil je oude gloeilampen of halogeenlampen vervangen voor LED lampen? Kijk dan welke fitting de oude lamp heeft. Het type en formaat van de fitting wordt aangegeven met letters en cijfers. Veel voorkomende fittingen zijn E27 en E14 (schroeffittingen) en de GU4 en GU10 (fittingen met pinnetjes). Vervolgens zoek je een LED lamp uit met dezelfde fitting.
3. Lichtopbrengst
Bij gloei- en halogeenlampen wordt de lichtopbrengst aangegeven met Wattage. Bij LED lampen wordt vaker gebruik gemaakt van lumen (lm). Hoe meer lumen, hoe groter de hoeveelheid licht. Online en op de verpakking van LED lampen kun je een tabel met vergelijkingen vinden. Een lichtsterkte van 1100 lm komt bijvoorbeeld overeen met een gloeilamp van 75W.
4. Lichtkleur
Niet alleen de lichtsterkte, maar ook de lichtkleur is belangrijk. De zogenaamde kleurtemperatuur wordt aangegeven in Kelvin. Bij een lage Kelvin waarde is de lichtkleur warm en sfeervol, bij een hoge waarde wordt het licht helder en blauwig van kleur. Een waarde van 2700K wordt gezien als standaard. Bij twijfel is dit dus een prima keuze.
5. IP-waarde
Vergeet niet om te kijken naar de IP-waarde van de LED lamp. Deze waarde geeft de waterdichtheid aan. Een LED lamp met IP44 is spatwaterdicht en IP65 volledig waterdicht. Ben je op zoek naar mooie wandlampen voor in de tuin of in de badkamer? Dan is een IP-waarde van 65 dus essentieel voor de veiligheid.
6. Wel of niet dimbaar
Niet iedere LED lamp is dimbaar. Controleer dit dus ook even voor aankoop. Soms is het nodig om een speciale LED dimmer aan te schaffen als de oude dimschakelaar niet goed werkt. De dimmer moet ontworpen zijn voor een vermogen van <25W. Vraag bij twijfel om advies van een specialist in LED verlichting.