in ,

Je tuin als extra woonruimte

Tuin als extra woonruimte

Een mooi huis met een grote tuin. Heel veel mensen zijn ernaar op zoek, of genieten er met volle teugen van dat ze er eentje hebben. Maar hoe kun je alle ruimte die je beneden hebt zo optimaal mogelijk benutten. Kun je je tuin zo inrichten dat je er niet alleen in de zomer, onder ideale weersomstandigheden iets aan hebt? En dan het liefst zonder al te grote verbouwingen te hoeven doen, natuurlijk.

Meer genieten van je tuin

Wat het klimaat betreft, wonen we in een merkwaardig land. Er zijn maar weinig dagen waarop het weer echt perfect is, zo is dat je er zonder er moeite voor te hoeven doen echt van kan genieten. In de zomer, bijvoorbeeld, lopen de temperaturen geregeld op boven een niveau dat het nog prettig is om in het zonnetje te zitten. Maar ook neerslag speelt altijd een grote rol in ons land. Niet zelden wordt een warme dag afgesloten met aardig wat buien, of hebben we in de lente te maken met dagen vol miezerregen. En wat dacht je van de wind? Zeker als je in de buurt van de kust woont, kan die er op aangename dagen voor zorgen dat het toch niet per se prettig toeven is in je tuin.

Kun je je tuin zo inrichten dat je er op meer dagen plezier van kunt hebben? Jazeker! Een goede overkapping kan al wonderen verrichten. Steeds meer mensen kiezen bijvoorbeeld voor een kapschuur, waarbij onder de overkapping een zitje wordt gecreëerd. Hier kun je in de zomer de schaduw opzoeken, zodat je ook op heel zonnige dagen lekker buiten kunt zitten. Maar ook op dagen waarop het aardig waait kan een kapschuur een uitkomst zijn. Naast een overkapping biedt hij je tenslotte ook beschutting tegen de wind.

Van je huis en je tuin een geheel maken

Waar een overkapping al kan helpen om meer van je tuin te kunnen genieten, gaan veel mensen nog een stapje verder. Zij kiezen voor een heus buitenverblijf. Voor een tuinkamer, bijvoorbeeld, met niet alleen een overkapping, maar ook muren en een deur. Vaak zijn deze grotendeels van glas, zodat het gevoel van buiten zijn, van in de tuin zitten, in stand blijft. Je zit echter wel volledig beschut, en kunt er zelfs in terecht op dagen waarop het flink waait of regent.

Een tuinkamer staat los van je huis, al kan hij er wel direct tegenaan geplaatst worden. Dat is anders dan een uitbouw, waarbij je echt bouwkundige ingrepen doet aan je woning, die ook niet zo gemakkelijk teruggedraaid kunnen worden. Dat laatste is vooral een idee als je woonkamer net wat te klein is naar je zin, en je op zoek bent naar meer woonruimte. Door voor een uitbouw met veel glas te kiezen, kun je het buitengevoel op deze manier wel een beetje naar binnen halen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *