in , ,

Waarom zijn we zo dol op laminaatvloeren?

Waarom we dol zijn op laminaatvloeren

Bijna iedereen heeft het wel eens in zijn huis gehad, of heeft het nu nog steeds op de vloer liggen: laminaat. Wat maakt deze vloer zo populair, en ligt er inmiddels ook al concurrentie op de loer?

De vloer heeft volop voordelen

Waarom we zo massaal voor laminaat op onze vloeren kiezen? Waarschijnlijk door de indrukwekkend lange lijst aan voordelen. Zo is daar de prijs. Laminaat is goed betaalbaar, goedkoper dan de meeste houten vloeren, en daarmee voor bijna iedereen een prima optie. Zeker als je de aanbiedingen een beetje in de gaten houdt, zal je je aan een laminaatvloer nooit zo snel een buil vallen.

De vloer is er bovendien in tal van kleuren en motieven. Wil je je laminaat bruin hebben? Dat kan. Net als wit, zwart, grijs, rood, groen, beige… De meeste soorten laminaat zijn zo gemaakt dat ze lijken op houten vloeren, waarbij ook de tekening van hout op het laminaat is overgebracht. Dit is voor mensen die de looks van een houten vloer erg mooi vinden, maar de aanschafprijs en het onderhoud iets minder geslaagd, een ideale oplossing.

Laminaat kan doorgaans vrij gemakkelijk zelf worden gelegd. Sterker nog: daar wordt het meer en meer speciaal voor ontworpen. Door een simpel kliksysteem kan een kind de was doen, al blijven de planken die moeten worden geplaatst langs de plinten best lastig, zeker als je net een beetje rot uitkomt. Lees je echter goed de instructies en kijk je even een tutorial op internet, dan kom je doorgaans een heel eind.

Ook een voordeel: laminaat is makkelijk in gebruik. De vloer kan worden gestofzuigd, maar ook gedweild. Erg snel beschadigen de meeste vloeren niet, zeker als er wordt gekozen voor een wat hogere kwaliteit. Nadeel ten opzichte van hout is dan wel weer dat beschadigingen op laminaat niet kunnen worden weggeschuurd en bijgewerkt.

Welke typen vloeren gaan de concurrentie aan?

Laminaat is en blijft een hele populaire vloer waar veel mensen erg blij mee zijn. Maar natuurlijk zijn er ook concurrenten, vloeren die een groot deel van de genoemde voordelen ook hebben. Een in het oog springende is de PVC-vloer.

Het materiaal PVC kennen we vooral van vinyl, de vloer die we kennen als zeil in de keuken en op scholen. Niet iets om je woonkamer te leggen. Sinds de opkomst van de PVC stroken en tegels, is dat echter veranderd. Deze kunnen, net als laminaat, in alle kleuren, motieven en zelfs met groeven worden geleverd. Extra voordeel is dat de vloer nog beter bestand is tegen vocht, omdat PVC niet poreus is. Als er een glas melk overheen valt, kun je het zelfs uren later nog opruimen zonder dat de vloer beschadigd is geraakt.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *