in ,

Hier moet je op letten bij het afsluiten van een inboedelverzekering

Inboedelverzekering

Wie op zichzelf woont, doet er goed aan een inboedelverzekering af te sluiten. Hiermee verzeker je de losse spullen in jouw huis, zoals meubels en elektrische apparaten. Heb je momenteel nog geen inboedelverzekering? Sluit er dan zo snel mogelijk eentje af. Voordat je actie onderneemt, moet je weten dat niet iedere inboedelverzekering hetzelfde is. Ga daarom nooit over één nacht ijs bij het afsluiten van zo’n verzekering. Om jou een handje te helpen, vertellen wij je in deze tekst waar je op moet letten bij het afsluiten van een inboedelverzekering.

Wat is wel en niet verzekerd?

Een inboedelverzekering heeft betrekking op de losse spullen in jouw woning. Als deze beschadigd zijn, kun je bij jouw verzekeraar aankloppen. Toch wordt de schade lang niet altijd vergoed. Niet alles valt immers binnen de dekking van een inboedelverzekering. Kijk daarom eerst goed wat er wel en niet verzekerd wordt. Vaak wordt schade door de onderstaande onverwachte gebeurtenissen vergoed als je een inboedelverzekering hebt afgesloten.

– Brand, rook en roet
– Storm, regen, sneeuw en hagel
– Blikseminslag en inductie
– Overstroming
– Inbraak en diefstal
Vandalisme

Verwacht overigens niet dat schade door één van de bovenstaande oorzaken altijd vergoed wordt. Nee, want er zijn vaak een aantal uitzonderingen. Zo vergoedt een standaard inboedelverzekering bijvoorbeeld geen schade veroorzaakt door jezelf. Ook schade aan geleende spullen valt niet binnen de standaarddekking van een inboedelverzekering. De meeste verzekeraars bieden jou overigens wel de mogelijkheid om dergelijke zaken mee te verzekeren.

Hoeveel premie betaal je?

De dekking is niet het enige waar je op moet letten bij het afsluiten van een inboedelverzekering. Nee, want de prijs speelt ook mee. Net als voor alle andere verzekeringen draag je ook voor een inboedelverzekering maandelijks premie af. Wij kunnen ons voorstellen dat je benieuwd bent hoeveel premie je betaalt. Helaas staan de kosten van een inboedelverzekering niet vast. De prijs hangt namelijk af van de keuzes die je maakt. Verzeker je bijvoorbeeld ook schade door eigen schuld of schade aan geleende spullen mee? Dan betaal je logischerwijs een hogere premie. Om te voorkomen dat je onnodig veel betaalt voor een inboedelverzekering, maak je altijd een vergelijking.

Verwar een inboedelverzekering niet met een opstalverzekering

Naast een inboedelverzekering kun je ook een opstalverzekering afsluiten. Ondanks dat het hier om twee verschillende verzekeringen gaat, verwarren veel mensen een inboedel en opstalverzekering met elkaar. Dit komt vooral doordat beide verzekeringen betrekking hebben op schade als gevolg van brand, water, storm of diefstal. Toch gaat het om verschillende zaken. Een inboedelverzekering heeft namelijk betrekking op de losse spullen in huis, terwijl een opstalverzekering juist schade aan het huis zelf en alles wat hieraan vastzit dekt. Een ander belangrijk verschil zit hem in de verplichting. Als je in een koophuis woont, ben je namelijk verplicht om een opstalverzekering af te sluiten. Een inboedelverzekering is niet verplicht. Desondanks raden wij je aan beide verzekeringen af te sluiten.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *