in , , , , ,

Een eetkamerstoel voor elk interieur

Eetkamerstoel voor elk interieur

Een eetkamerstoel is er in verschillende vormen en maten. Bij elke interieurstijl is er een ruim assortiment te vinden. Vaak is het ook leuk om verschillende stoelen met elkaar te combineren. In dit blog staan verschillende stijlen omschreven met bijpassende stoelen. Daarnaast worden er ook wat leuke tips gegeven.

Keuze baseren op verschillende elementen

De keuze is reuze wanneer het een eetkamerstoel betreft. Hierdoor kan het een hele klus worden om de juiste te kiezen. Ze zijn in verschillende soorten. Van met armleuning tot zonder en van leer tot stof.  Wanneer je op zoek gaat naar nieuwe eetkamerstoelen kun je de zoekopdracht verkleinen door te gaan selecteren. Zo kun je bepalen welke kleur eetkamerstoel het beste in het interieur past of misschien wil je ze graag stapelbaar hebben. Daarnaast is er verschil in bekleding van het zitgedeelte en in materiaal van de poten. Maar door vooraf een duidelijke stijl te kiezen kunnen keuzes snel gemaakt worden in materialen.

Materialen bij een eetkamerstoel

Stoffen eetkamerstoelenZoals eerder werd verteld is een eetkamerstoel in verschillende materialen verkrijgbaar. Op die manier kun je een voorkeur voor model kiezen, want vaak kan bij vele modellen verschillende materialen gekozen worden. De keuze van het materiaal is goed om over na te denken om het goed te laten aansluiten bij de rest van het interieur. De volgende materialen zijn vaak mogelijk bij een eetkamerstoel: fluweel, kunstleder, leder, stof, microvezel of synthetisch.

Modellen

Er is al eerder vermeld dat een eetkamerstoel in verschillende modellen te verkrijgen is. Zo zijn ze er met een armleuning, maar ook zonder. Die keuze is te maken naar eigen voorkeur. Wat wel zo is dat een eetkamerstoel met armleuning vaak wat kolossaal kan overkomen. Het lijkt meer ruimte in beslag te nemen in de ruimte dan een stoel zonder armleuning. Een eetkamerstoel met armleuning kan wel meer comfort betekenen wat belangrijk is wanneer er veel tijd gespendeerd wordt in de stoelen.

Formaat en zithoogte

Wanneer ervoor gekozen wordt alleen nieuwe eetkamerstoelen te nemen is het belangrijk rekening te houden met de zithoogte van de stoel. Dit heeft te maken met de verschillen hierin per model en de hoogte van de tafel die er al is.  Bij de aankoop van een model eetkamerstoel met armleuning is het ook belangrijk om te kijken of de leuning qua hoogte zal passen onder de tafel. Een goede tip voor bij het aanschaffen van een stoel is om ook rekening te houden met de tafelpoten.

Vintage stijl

Dit is een oudere stijl waarin je stoelen terugvindt die replica’s zijn van vroeger. Deze stijl speelt zich af rond de jaren ’50, ’60 en ’70. In deze interieur stijl past een eetkamerstoel die vooral gekenmerkt wordt door kleur. Hier zie je vaak combinaties van meerdere kleuren of kleurtinten terug. De materialen die hier terugkomen kunnen vaak verschillen. Echter heeft stof vaak de overhand. Bij de poten zie je vaak een oud houten kleur terugkomen.

Design eetkamerstoel

Design eetkamerstoelenIn de designstijl komen vaak nette afwerkingen terug. In meubels vaak hoekige vormen en hoogkwalitatieve materialen. De uitstraling is strak, egaal en kwalitatief. Een voorbeeld van een materiaal die vaak terugkomt is kunststof. Bij een design eetkamerstoel kun je out of the box denken. Modellen kunnen als een eyecatcher dienen in de woning met vormen die vernieuwend en innovatief zijn. Qua materiaal ligt het dicht bij de designinterieurstijl die egaal, hoogkwalitatief en strak is. Qua onderstel komen verschillende materialen voor. Zo zie je zowel metalen als houten poten.

Modern

Bij de moderne stijl hangt het af van de huidige trend die gaande is. De trend kan afhankelijk zijn van model tot materiaal. Moderne eetkamerstoelen springen in het oog en mogen opvallen in het interieur. Zo kunnen ze opvallen in kleur, print of combinatie tussen zitting en poot. Een aantal voorbeelden van een moderne eetkamerstoel is de vlinderstoel, die nu veel te zien is in de winkels en de gipsen stoel.

Landelijk

Zoals in de landelijke interieurstijl comfort en een warme uitstraling terugkomt, mag dit ook niet ontbreken in de eetkamerstoelen. Vooral het comfort komt sterk terug middels het belang van een prettige zitting. De modellen zijn ontworpen met een zitting inclusief kussen. Kleuren die hierin terugkomen zijn niet fel en uitgesproken. Zo zie je onder andere wit, crème, zandkleur, donkerblauw of grijs terugkomen. Qua poten zie je hier vaak standaard vier poten onder. De vormen hiervan kunnen echter variëren. Qua bekleding zie je veel stof terugkomen.

Industriële eetkamerstoel

Een industriële eetkamerstoel heeft een stoere en ruige uitstraling. Deze stijl is gemakkelijk te combineren met design, omdat de vormen van design vernieuwend en gedurfd zijn. De materialen die in deze stijl terugkomen zijn leer, hout en staal. Het leer hoeft hier niet strak en netjes te zijn. Het mag robuust en ruw ontworpen zijn. Dat geldt ook voor het hout. Wanneer je bijvoorbeeld kiest voor een houten eetkamertafel kan een robuust houtsoort goed bij een industriële eetkamerstoel passen. Kijkend naar het onderstel van een stoel komt staal veelvoudig voor. Dit kan zowel zilverkleurig staal zijn alsmede dat die zwart mat afgewerkt is.

Een houten eetkamerstoel

Houten eetkamerstoelenHouten eetkamerstoelen hebben een natuurlijke uitstraling en zijn in verschillende soorten te verkrijgen. Zo zijn ze er robuust en grof, vintage en strak. Zo zijn ze te gebruiken in vele verschillende stijlen. Daarnaast is een houten eetkamerstoel aan te passen naar trends en/of wensen. Hout is te bewerken met beits waardoor je voor een lichter of juist donkerdere tint kunt kiezen. Daarnaast kun je een houten eetkamerstoel ten alle tijden vintage maken door deze brocante te maken. Mocht je van afwisseling houden, dan is dit een goede optie.
Mocht een stoel beschadigd raken dan is deze eenvoudig gerepareerd. Het is een kwestie van opschuren en opnieuw bewerken.

Kunststof stoel

Kunststof eetkamerstoelenEen kunststof eetkamerstoel is vaak speels van vorm en verkrijgbaar in vele kleuren. Het voordeel van een kunststof stoel is dat dit materiaal gemakkelijk schoon te maken is. Let wel op met huisdieren als honden en katten. In kunststof zijn makkelijk krassen te krijgen die ook goed zichtbaar zijn. Dit is iets minder makkelijk te verhelpen.

Leren eetkamerstoel

Leer creëert een luxe sfeer. Een leren stoel is makkelijk te onderhouden. Hier heb je verschillende middelen voor die kunnen helpen tegen onder andere vlekken. Let wel op dat leer kan verkleuren wanneer het langdurig in zonlicht staat. Daarnaast zijn krassen van huisdieren of andere voorwerpen goed zichtbaar en moeilijk te herstellen bij leer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *