in , , , , , , , , ,

Zo kies je het mooiste vloerkleed voor iedere ruimte!

Vloerkleed vergelijking

Als je je woning mooi wil aankleden kan een vloerkleed natuurlijk niet ontbreken. Het is niet alleen heel fijn om op te zitten of overheen te lopen, maar het ziet er ook nog eens onwijs mooi uit. Maar hoe kies je nou het juiste vloerkleed? En wat voor kleuren kun je het beste gebruiken? We delen vandaag graag meer inspiratie tips over het mooiste kleed voor iedere ruimte in je woning.

Hoe groot moet het vloerkleed zijn?

Het is natuurlijk belangrijk dat je de grootte van het vloerkleed afstemt op de grootte van de ruimte. Echter is het wel slim om altijd voor een groot formaat te kiezen. Door een klein kleed te nemen zal de ruimte namelijk ook kleiner lijken. Bedenk daarom altijd vooraf hoe je het kleed zou willen hebben liggen. Wil je graag een fysiek voorbeeld om de maten te kunnen bepalen? Dit kun je op verschillende manieren doen:

  • Leg een fleecedeken (of meerdere) op de plek waar je het vloerkleed zou willen hebben. Je kunt dan gaan vergelijken met verschillende maten om te kijken wat het beste past en het mooiste uitkomt.
  • Hetzelfde kun je doen met oude kranten. Leg de kranten in een vierkant of rechthoek en plak ze met plakband aan elkaar vast op de plek waar je het kleed neer zou leggen. Wanneer je fleecedekens gebruikt krijg je wel een reëler beeld.

Door dit te doen krijg je een beter beeld van welk formaat het beste is.

Opmeten van het vloerkleed

Afmetingen van een vloerkleedWat wel belangrijk is om mee te nemen tijdens het meten, is dat een vloerkleed prima door kan lopen onder een bankstel of bed. Dit er zelfs heel leuk uit en het zorgt ervoor dat je ruimte er groter uitziet. Wanneer je een kleed onder het bed wil hebben liggen is het wel belangrijk dat ook de nachtkastjes er nog op kunnen staan en dat je ook naast het bed nog voldoende vloerkleed hebt liggen. In een woonkamer kun je ervoor zorgen dat het kleed deels onder de bank ligt of dat je er ook de fauteuils op plaatst.

Als je de maten uiteindelijk bepaald hebt kun je het gaan opmeten en met die gegevens een vloerkleed gaan uitzoeken.

De vorm van het vloerkleed

Vloerkleden zijn in verschillende vormen en maten verkrijgbaar. Zo heb je vierkante, rechthoekige of ronde vloerkleden. Wanneer je veel rechthoekige meubels in de ruimte hebt staan, zoals een rechthoekige eettafel, buffetkast en bankstel kan een rond kleed juist heel leuk zijn. Het zorgt voor contrast en doorbreekt de eenvoud. Hetzelfde geldt dus voor wanneer je veel ronde objecten hebt staan, dan kun je juist kiezen voor een vierkant vloerkleed.

Als je liever een eenvoudig interieur behoud kun je ook juist kiezen voor dezelfde vormen. Zorg er dan wel altijd voor dat het kleed ook groot genoeg is, zodat het ruim onder bijvoorbeeld de tafel of kast uitkomt.

Als je twijfelt over de vorm kun je ook dit fysiek maken door bijvoorbeeld kranten te gebruiken. Plak een aantal kranten aan elkaar en knip hier een cirkel van. Je kunt met de kranten gaan kijken of een rond kleed ook zo mooi uitkomt als je in gedachten had.

Welke kleur past het beste?

Vloerkleed met patroonWat betreft de kleur is de keuze gigantisch. Er zijn vloerkleden verkrijgbaar in neutrale kleuren zoals wit, beige, grijs, bruin of zwart. Maar ook gekleurde vloerkleden, of kleden met leuke figuren of designs zijn verkrijgbaar.

Welke kleur je kiest is afhankelijk van de rest van het interieur. Wanneer je in de decoratie blauwtinten gebruikt kan een blauw vloerkleed heel mooi zijn. Echter moet je er ook weer voor zorgen dat het niet te veel gaat overheersen, een blauwe bank met een blauw kleed wordt vaak weer te druk. Een kleed met een design kan erg mooi zijn, zeker als de rest van de ruimte redelijk rustig is ingericht kan zo’n kleed absoluut dienen als eye-catcher. Het is ook hier belangrijk dat je ervoor zorgt dat het er niet te druk uit komt te zien. Altijd blijven afstemmen op de ruimte dus.

Een neutrale kleur past vrijwel overal blij. Waar je wel rekening mee kunt houden is dat de kleur niet teveel lijkt op de kleur van de vloer. Dit kan ervoor zorgen dat het vloerkleed in het niets valt en dat is natuurlijk zonde! Kies dan altijd een paar tinten lichter of donkerder en kijk ook altijd of de kleur matcht met de rest van de meubels waar het kleed komt te liggen.

Houd er wel altijd rekening mee dat een vloerkleed met een lichte kleur ook sneller vies kan worden en dat hier vrijwel alles zichtbaar op is. Zo’n kleur vraagt dus ook om een beter onderhoud.

Het materiaal

Materiaal van een vloerkleedWat heb je liever: een kleed wat heel zacht aanvoelt en waar je fijn met blote voeten overheen kunt lopen of op kunt zitten of een vloerkleed wat fijn geweven is? Deze keuze is mede afhankelijk van de plek waar het kleed komt te liggen. In de woonkamer bij de bank of naast het bed is een zacht vloerkleed erg aangenaam maar onder een bureau kan een geweven vloerkleed juist weer prettiger zijn. Ga dus voor jezelf na wat je fijn vindt en kijk altijd wat bij de ruimte past.

Wanneer je graag iets wil wat makkelijk te onderhouden is en ook lang meegaat kun je het beste kiezen voor wol. Het bijkomende voordeel van wol is dat het lekker makkelijk aanvoelt. Wil je liever geen wol maar wel iets wat makkelijk te onderhouden is? Ga dan altijd voor een kleed wat je zelf kunt wassen. Dat maakt het al makkelijker om het goed schoon te houden.

Met wat voor vloerkleed ga jij je ruimte aankleden?

De keuze is groot, dit maakt het kiezen niet altijd makkelijker maar anderzijds betekent het ook dat er altijd een vloerkleed tussen zit wat aansluit bij jouw wensen en mogelijkheden. Zolang je goed meet, de vorm en kleur afstemt op de rest van de ruimte en een keuze maakt waar jij helemaal achter staat moet dat helemaal goed komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *