in , , , ,

Een complete kinderkamer aanschaffen, waar moet je op letten?

Complete kinderkamer inrichting

Wanneer je een complete kinderkamer wil aanschaffen is het grote voordeel dat je zeker weet dat alle meubels goed bij elkaar passen. Zowel het bed als het nachtkastje en de kledingkast zijn op elkaar afgestemd. Toch zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden bij de aanschaf van een complete kinderkamer. Want wat voor meubels kies je uit? Welke kleuren ga je gebruiken en welke meubels heb je eigenlijk nodig? Je leest het allemaal in dit blog bericht!

Welke meubels heb je nodig?

Voor een kinderkamer heb je niet heel veel meubels nodig, toch zijn er een aantal dingen onmisbaar. Denk aan:

 • Een bed
 • Een nachtkastje
 • Een kast (met deuren of lades) voor speelgoed en boeken
 • Een kledingkast
 • Goede verlichting

Een klein bureautje met een stoel is eventueel ook nog mogelijk. Echter is dit op een kinderkamer minder belangrijk dan bijvoorbeeld op een tienerkamer.

Wat wil je besteden aan een complete kinderkamer?

Kinderkamer zeethemaVoordat je online gaat shoppen of de bouwmarkten afgaat voor meubels is het handig stil te staan bij de vraag wat je wil besteden aan de kinderkamer. Wanneer je dit weet kun je ook meer gericht gaan zoeken.

Ook is hierbij de vraag belangrijk welke meubels je in de kinderkamer wil plaatsen. Een bureau is voor kinderen bijvoorbeeld niet noodzakelijk, een speelhoek of een kast voor spelletjes, puzzels en boeken is iets waar ze wellicht meer aan hebben. Maak gerichte keuzes zodat je de ruimte mooi kunt inrichten en het niet vol staat met onnodige meubels.

Denk ook aan wat over een paar jaar mooi is

KinderkamerHet is wellicht handig als je kindje jarenlang vooruit kan met de complete kinderkamer. Het is dan ook raadzaam om stil te staan bij wat je kindje over een paar jaar nog mooi vindt. Een hele kinderlijke kamer is bijvoorbeeld sneller aan vervanging toe dan een tijdloze kamer.

Wat je kunt doen om niet iedere paar jaar opnieuw meubels aan te schaffen is kiezen voor neutrale meubels die jaren meekunnen. Denk aan licht houten of witte meubels. De rest van de kinderkamer kun je aanpassen aan de leeftijd van je kindje, denk aan knuffels en kussens, posters, decoratie en accessoires. Deze spullen zijn gemakkelijk te vervangen en de meubels kun je jaar na jaar blijven gebruiken.

Complete kinderkamer met meegroeibed

Een complete kinderkamer met meegroeibed? Ook dat is mogelijk! Het voordeel aan een meegroeibed is dat je kindje er jarenlang plezier van kan hebben. Dit komt omdat het bed gemakkelijk vergroot kan worden waardoor je het kunt aanpassen aan de lengte van je kind. Je hoeft dus niet om de paar jaar een nieuw bed aan te schaffen maar kunt jarenlang met hetzelfde bed vooruit. Dit scheelt dus ook behoorlijk in de kosten!

Zorg voor voldoende opbergruimte

Kinderkamer voor twee kinderenOm rommel te kunnen voorkomen is voldoende opbergruimte in de kinderkamer heel belangrijk. Je kunt kiezen voor een nachtkastje met meerdere lades, een ruime kledingkast of een dichte opbergkast voor het speelgoed. Wanneer alles achter gesloten deuren zit ziet de kamer er meteen een stuk rustiger en overzichtelijker uit.

Houd dus rekening met de opbergruimte wanneer je een complete kinderkamer gaat uitzoeken. Hoe meer opbergruimte je hebt, hoe kleiner de kans op rondslingerende rommel.

Welke kleuren wil je in de kinderkamer?

Kinderkamer meisjeAls je de kleuren van de meubels neutraal en tijdloos houdt kun je dit ook gemakkelijk met andere kleuren combineren. Zorg er wel voor dat het geen bonte kermis wordt op de kinderkamer, dit doe je door te werken met lichte kleuren en twee of maximaal drie verschillende kleuren te gebruiken.

Lichte kleuren als lime groen of licht blauw zijn erg rustgevend en daardoor ideaal voor op de kinderkamer. Je kunt ook kiezen voor één kleur in verschillende tinten, denk aan twee of drie blauw of groen tinten of je combineert twee verschillende kleuren met elkaar.

Je kunt deze kleuren verwerken op de muren en/of in de accessoires. Zorg ervoor dat de ruimte één geheel is en de kleuren bij elkaar passen. Op deze manier bewaar je de rust en krijg je toch een hele mooie en speelse kamer.

Goede verlichting

Verlichting op de kinderkamerHoewel verlichting iets is wat je los zal moeten aanschaffen is het wel onmisbaar op de kinderkamer. Het is voor kinderen vaak prettig als ze een nachtlampje op het nachtkastje hebben staan maar een dimbare vloerlamp in de hoek van de kamer kan ook erg gunstig zijn. Wanneer je kind naar bed gaat kun je de lamp dimmen zodat er een fijn, warm licht ontstaat. Verder is een goede plafondlamp van belang zodat de ruimte goed verlicht kan worden.

Muurdecoratie en accessoires

Muurdecoratie voor de kinderkamerOm de complete kinderkamer helemaal af te maken kun je gebruik maken van muurdecoratie en accessoires. Houd hierbij ook weer de uitgekozen kleuren aan om het mooi aan te laten sluiten bij de rest van de kamer. Muurdecoratie kan in de vorm van stickers, schilderijtjes, foto’s, een tekstslinger of boekenplankjes.

Bij accessoires kun je denken aan een leuke stoel voor de kleertjes, een mooi kleedje op de grond, kussens op het bed of een tipitent. Je maakt de kinderkamer op deze manier een stuk gezelliger, speelser en warmer.

Zorg er wel voor dat de kinderkamer niet helemaal vol komt te staan met accessoires en dat de muurdecoratie niet te druk is. Dit kan zorgen voor een rommelig geheel wat een onrustig gevoel kan geven.

Samenvatting: wat is belangrijk voor een complete kinderkamer?

 • Bepaal het budget voor de complete kinderkamer en denk na over de meubels die je in de kamer wil;
 • Zorg voor neutrale en tijdloze meubels zodat je er jarenlang plezier van hebt;
 • Kies eventueel voor een meegroeibed, je kind kan hier lang mee vooruit;
 • Houd er rekening mee dat er voldoende opbergruimte is;
 • Kies lichte kleuren uit voor de muren en/of decoratie;
 • Neem goede verlichting voor de kinderkamer;
 • Maak het gezellig met muurdecoratie en accessoires;

Een complete kinderkamer heeft veel voordelen, alle meubels passen bij elkaar en je hoeft maar één keer iets uit te zoeken. Het voordeel is ook dat kinderkamers in verschillende stijlen te koop zijn en dat er zowel budget kinderkamers als duurdere kinderkamers verkrijgbaar zijn. Er is dus altijd wel een passende kinderkamer te vinden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *