in , , , ,

Dingen waar je op moet letten bij aanschaf van een eikenhouten vloer

Eikenhouten vloer in woonkamer

Een eikenhouten vloer is erg populair en wordt door velen gezien als een van de mooiste vloeren. Het heeft een stijlvolle, maar tegelijkertijd stoere en robuuste uitstraling wat door veel mensen wordt gewaardeerd. Daarnaast is het een groot voordeel dat je een eikenhouten vloer op diverse manieren kunt afwerken waardoor je altijd precies de vloer kunt creëren die je graag wil. Ook is een eikenhouten vloer vaak in grote afmetingen en oplages verkrijgbaar omdat er zoveel vraag naar is. Wanneer je een eikenhouten vloer goed onderhoudt kan het wel een leven lang meegaan.

Overweeg jij om een eikenhouten vloer aan te schaffen? We geven je graag wat tips waar je op kunt letten bij aanschaf van een eikenhouten vloer.

1. Kwaliteit van de eikenhouten vloer

EIkenhouten vloer in keukenEen eikenhouten vloer kan in principe levenslang mee, het is alleen wel belangrijk dat je ook een goede kwaliteit vloer aanschaft. Een vloer van goede kwaliteit gaat niet alleen onwijs lang mee, het blijft er ook langer mooi en goed uitzien. Het is verstandiger om direct een goede, kwalitatieve vloer aan te schaffen zodat je niet na een paar jaar de hele vloer hoeft te vervangen. Kwalitatief goede vloeren zijn logischerwijs ook duurder, echter is het een investering waar je je leven lang profijt van kunt hebben en als het eenmaal ligt hoef je er niet snel meer naar om te kijken!

2. Koop altijd meer eikenhout dan nodig

Wanneer je hebt uitgerekend hoeveel eikenhout je nodig hebt om de gewenste ruimtes mee te bedekken is het toch slim om wat extra eikenhouten planken aan te schaffen. Je zult tijdens het leggen van de vloer stukken van het hout moeten afzagen wat uiteindelijk onbruikbaar wordt. Hierdoor heb je dus extra eikenhout nodig. Wanneer je direct meer koopt dan nodig weet je ook zeker dat je dezelfde kleuren batch hebt zodat alle houten planken ook dezelfde kleur hebben. Mocht je uiteindelijk echt te veel hout over hebben kun je het altijd nog terugbrengen naar de bouwmarkt.

3. Houd er rekening mee dat het hout kan verkleuren

Eikenhouten visgraatvloerDe eikenhouten kleur zoals het in de winkel gepresenteerd is, is niet altijd zoals de kleur daadwerkelijk wordt. Dit kan komen door weersinvloeden en het gebruik van de vloer wat kleurverschil kan veroorzaken. Echter is het niet zo dat het een heel groot verschil zal zijn maar het is wel handig in je achterhoofd te houden dat het eventueel nog wat tinten kan gaan verkleuren.

4. Vraag verschillende offertes aan

Het is verstandig om bij verschillende winkels of online shops een offerte aan te vragen voor de eikenhouten vloer die je graag zou willen. Houd er bij de offerte rekening mee dat alles er ook in verwerkt is. Kijk bijvoorbeeld of de uren voor het leggen van de vloer bij de totaalprijs inbegrepen zijn, hetzelfde geldt voor eventuele kosten voor materialen of een bepaald motief in de vloer. Als alle punten erin verwerkt zijn krijg je een duidelijk idee van de totale kosten.

Als je een bedrijf hebt gevonden dat een kwalitatief goede vloer kan leggen voor een aannemelijke prijs is het slim om de prijs ook vast te leggen zodat je later niet voor verrassingen komt te staan.

Door verschillende offertes aan te vragen zul je ervaren dat bedrijven verschillende prijzen rekenen voor de vloer en eventueel het leggen ervan. Je kunt de offertes gemakkelijk met elkaar vergelijken en degene kiezen die het beste voldoet aan jouw eisen.

5. (Hoe) wil je de vloer bewerken?

Donker eikenhouten vloerHet voordeel van een eikenhouten vloer is dat je het gemakkelijk kunt bewerken. Als je bent uitgekeken op de kleur kun je het bijvoorbeeld een ander kleurtje geven. Dit is ideaal omdat je op deze manier niet de hele vloer eruit hoeft te halen als je toe bent aan iets nieuws.

Het is dus belangrijk vooraf te bedenken of je de vloer wil bewerken en zo ja, op welke manier. Je kunt het beitsen, lakken, schuren, roken, stomen, borstelen of behandelen met olie. Als je bijvoorbeeld een mooie white of grey wash techniek wil toepassen kun je het beste blanke eikenhouten planken kopen zodat je deze gemakkelijk kunt afwerken.

Als je de vloer niet eerst wil bewerken kun je een kleur of houtsoort uitzoeken wat je mooi vindt en wat past bij de rest van het interieur. Mocht je er ooit op uitgekeken raken kun je het in ieder geval heel gemakkelijk weer aanpassen!

6. Koop direct de juiste onderhoudsmiddelen

Als je je eikenhouten vloer een leven lang mee wil laten gaan is niet alleen kwaliteit belangrijk maar ook de manier van onderhouden. Probeer de vloer zo goed mogelijk schoon te houden door regelmatig te stofzuigen of te vegen en één keer per week te dweilen (niet te nat). Door de vloer goed schoon te houden zal het minder snel slijten en langer mooi blijven. Wat ook helpt is om vilt te plaatsen onder banken, stoelen en kasten zodat deze geen krassen op de vloer maken.

Naast het standaard onderhoud is het raadzaam de vloer 2x per jaar te behandelen met onderhoudsmiddelen. Wanneer je een eikenhouten vloer aanschaft kun je meteen aan de verkoper vragen of ze een onderhoudsmiddel hebben voor de desbetreffende vloer. Het kan ook zijn dat de verkoper dit vooraf al aanbiedt. Door meteen het juiste onderhoudsmiddel te kopen is de kans ook groter dat je het daadwerkelijk gaat gebruiken (je hebt het immers toch al in huis) en je weet dan ook dat je een goed middel hebt wat geschikt is voor je vloer.

Een nieuwe eikenhouten vloer aanschaffen

Lichte eikenhouten vloerEen eikenhouten vloer kopen is dus niet iets wat je zomaar even doet, het is belangrijk je vooraf goed te verdiepen in wat je wil en wat de mogelijkheden zijn. Ook kom je er op deze manier achter wat er allemaal wordt aangeboden, wat de verschillende prijsklasse zijn en hoe de kwaliteit van het hout is.

Het kost misschien wat tijd en voorbereiding maar wanneer je uiteindelijk een eikenhouten vloer hebt aangeschaft die voldoet aan jouw eisen kun je er ook je leven lang plezier van hebben. Zorg dan wel dat je de vloer goed onderhoudt zodat het er ook lang mooi uit blijft zien. En ben je uitgekeken op je eikenhouten vloer? Dan kun je het eenvoudig bewerken door een ander kleurtje te geven bijvoorbeeld!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *