in , ,

Alocasia’s: de perfecte kamerplanten

Alocasia kamerplant

Of je nu een beginnende of een gevorderde plantenliefhebber bent, de Alocasia heeft waarschijnlijk een speciale plaats in jouw huis. Deze kamerplanten hebben een uniek uiterlijk wat ze een gewenste toevoeging aan ieders plantencollectie maakt.

Helaas is niet enkel het uiterlijk uniek, maar ook de verzorging. Het kunnen nogal diva’s zijn wat maakt dat ze niet altijd even lang mee gaan. Problemen bij jouw geliefde kamerplant kunnen voor stress zorgen, wat je natuurlijk wilt voorkomen. Daarom geven we je op deze pagina een aantal handige tips voor de verzorging. Ook vertellen we je hier meer over de verschillende soorten en hoe je deze planten kunt vermeerderen.

Veel verschillende soorten

Blad van een AlocasiaDe Alocasia is een zeer veelzijdig plantengeslacht wat van oorsprong afkomstig is uit Azië. Het leuke aan dit geslacht is dat er soorten zijn van een paar centimeter hoog, de Dwerg Alocasia’s, en soorten die meters hoog kunnen groeien. Plantenkwekers zien dit voordeel ook en bieden vaak een groot deel van deze soorten aan. Zo heb je een Alocasia voor op tafel, maar ook eentje die tot het plafond kan groeien in een hoge ruimte zoals een hal.

Ook in de kleur van het blad en de stengels zit veel variatie. Zo bestaat er een Alocasia met prachtige glanzende bladeren, net alsof ze van metaal zijn. Die zie je hier op de foto. Ook is er de Alocasia Zebrina, die stengels heeft met een zebra patroon. De variatie is werkelijk eindeloos.

Helaas zitten er vaak ook grote verschillen in de prijzen van de verschillende soorten. Zodra een Alocasia populair wordt gaan meer kwekers hem kweken en aanbieden. Dan daalt de prijs. Voordat dit gebeurt, en de vraag is groter dan het aanbod, kan de prijs buitengewoon hoog zijn. Enkele honderden euro’s voor 1 plant is dan geen uitzondering. Het is aan eenieder om te besluiten of dit het waard is.

Verzorging

Of je nu veel of weinig hebt betaald voor jouw kamerplant, je wilt hem natuurlijk goed verzorgen. Het is goed je te beseffen dat deze planten van oorsprong groeien in de jungle. De omstandigheden daar zijn perfect voor de plant en die moet je zo goed mogelijk nabootsen.

Denk bijvoorbeeld aan het verhogen van de luchtvochtigheid. De luchtvochtigheid is in onze huizen vele malen lager dan in de jungle. Dit zorgt voor bruine randen aan de bladeren van jouw Alocasia. Benevel de plant dagelijks met een plantenspuit om dit te voorkomen.

Ook de juiste hoeveelheid licht is belangrijk in de verzorging. Er mag nooit direct zonlicht op de bladeren vallen, maar de plant mag ook niet in de schaduw staan. Dit is een belangrijke voorwaarde voor gezonde groei.

Een derde belangrijk element in de verzorging is het water geven. Vuistregel is dat de grond nooit helemaal mag uitdrogen. Geef dus water voordat dit gebeurt. Ook mag de grond nooit te drassig zijn. Zorg er dus voor dat je kleine beetjes water geeft en laat de grond een beetje opdrogen voordat je opnieuw water geeft.

Vermeerderen

Het zelf vermeerderen van jouw plant is leuk om te doen en helemaal niet moeilijk. Als je een volwassen plant hebt zie je aan de zijkanten jonge scheuten uit de grond komen. Je kunt deze apart nemen en laten uitgroeien tot nieuwe planten!

Een Alocasia vermeerderen kun je het beste in de lente of zomer doen. Haal de plant volledig uit de pot. We gaan het jonge plantje van de moederplant afsplitsen. Je moet hiervoor eerst wat aarde van de kluit afkloppen zodat je goed bij de wortels kunt. Daarna kun je proberen de wortels van het jonge plantje te isoleren. Soms lukt dit meteen, soms moet je een beetje wroeten. Als dit is gelukt zet je de beiden planten in hun eigen pot.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *