in , ,

7 tips voor bij een houten tuinset

Tuinset Hout

Een houten tuinset is er in verschillende vormen en maten. Hierdoor te plaatsen in welke tuin dan ook. De materialen kunnen ook variëren van hardhout tot en met weerbestendig teakhout. Met een voorkeur voor de moderne stijl zijn ze verkrijgbaar, maar ook is het mogelijk een houten tuinset te vinden met een klassieke uitstraling.

1. Je kunt een houten tuinset reinigen

Houten tuinset reinigenJe zult jezelf misschien afvragen waarom je een houten tuinset zou kopen voor buiten. Met slechter weer is het mogelijk dat het hout verweert. Het hout kan gaan verkleuren of misschien wel gaan rotten. Daar gaat je mooie tuinset. Naast dat het er niet mooi uit ziet kan het ook slecht zijn voor je hout zelf. Als je mos of alg te lang laat zitten kan het leiden tot houtrot. Echter zijn er genoeg manieren om jouw tuinset te behoeden voor het slechte weer.

Allereerst zijn er twee veelvoorkomende houtsoorten bij een tuinset. Zo heb je teakhout en hardhout. Het verschil tussen deze twee is dat teakhout meer olie bevat dan hardhout.

Wanneer je kiest voor duurzaam teakhout heb je een materiaal in je bezit die maar weinig onderhoud nodig heeft. Deze kan behandeld worden met olie of lak. Daarnaast kun je ook gebruik maken van groene zeep. Op deze manier kan teakhout mooi blijven in de tuin.

Naast teakhout kun je ook kiezen voor hardhout. Dit geeft een meer natuurlijkere uitstraling van het materiaal. Ook deze kan schoongemaakt worden met groene zeep middels een zachte borstel.

2. Een houten tuinset is te behandelen

Om jouw houten tuinset te beschermen tegen minder goed weer kun je het gaan behandelen. Wanneer je een teakhouten tuinset hebt kan dit het beste gedaan worden met olie middels een doek of zachte kwast. Let op dat je hiervoor niet iets grofs gebruik, want dan kan het hout beschadigd raken. Beits of lak kan beter niet gebruikt worden op teakhout.

Bij hardhout daarentegen kun je wel beits gebruiken. Dit geeft een beschermende laag en dringt gedeeltelijk in het hout. Beits is in verschillende tinten beschikbaar waardoor je ervoor kunt kiezen bijvoorbeeld een donkere houttint te gebruiken. Hierdoor krijgt het hout een donkerdere kleur. Naast beits kan de houten tuinset ook gelakt worden. Hierdoor zal het ook minder snel gaan verkleuren.

Wanneer je houten tuinset al vergrijst is kun je het beste licht opschuren en vervolgens een laag lak of beits aanbrengen.

3. Wanneer je geen ruimte hebt voor het opbergen

Houten tuinset in de tuinHet kan een hele makkelijke oplossing zijn om een kunststof tuinset aan te schaffen die inklapbaar is waardoor deze gemakkelijk op te bergen is. In het tuinhuis of in de schuur. In sommige situaties is dit misschien niet mogelijk. Gelukkig zijn er genoeg opties om alsnog je houten tuinset te kunnen beschermen met het slechte weer.

Je kunt een zeil aanschaffen voor over de tuinset heen te plaatsen.  Hierdoor kan ervoor gezorgd worden dat er geen vocht en dergelijke bij de set kan. Hiervoor hoeft de tuinset niet verplaatst te worden en kan het op zijn plek blijven staan.

4. Een innovatief ontwerp maken

Tegenwoordig zie je het vaker voorbij komen, een tuinset uit pallets. Het kan een hele natuurlijke en stoere uitstraling hebben. Daarnaast is het mogelijk deze pallets naar elke gewenste kleur te verven. Op die manier past het in elke stijl thuis. Het is niet alleen in te zetten voor het zitgedeelte, het kan ook door als bijzettafel. In principe kun je alle kanten uit met pallets, het is maar net hoe handig je erin bent. Zo kun je voor het zitgedeelte een hoekbank, loungebank of stoel maken. Ben je van plan een houten tuinset te plaatsen op steen dan is het mogelijk wieltjes onder de tafel te maken. Ontzettend handig!

Naast dat het in elke kleur geverfd kan worden kun je er ook voor kiezen om de pallets onbehandeld te laten en te kiezen voor een toffe aankleding met kussens. Op deze manier kun je een echte eigen houten tuinset creëren met een persoonlijke touch eraan.

5. Kies een vast plekje uit om te plaatsen

Houten tuinset met parasolVaak is een houten tuinset wat robuust en zwaar. Hierdoor is het niet prettig om de meubels regelmatig te moeten verplaatsen. Kies voor de houten tuinset een vaste plek om te plaatsen. Mocht dit nou in de zon of schaduw zijn, net wat jij zelf prettig vindt. Naast een houten tuinset kun je er altijd voor kiezen om lichtere tuinstoelen aan te schaffen waarmee je van de zon naar de schaduw kan verplaatsen.

Mocht het verschil tussen zon en schaduw meespelen, dan is het altijd mogelijk om een verplaatsbare parasol aan te schaffen. Op die manier kun je ook naar wens in de zon of schaduw van je houten tuinset genieten.

6. Koop kussens bij de houten tuinset

Houten tuinset met kussensEen houten tuinset zit niet vanzelf al lekker. Het is natuurlijk wel belangrijk dat je kunt ontspannen in de tuin en daarbij hoort ook een comfortabele zit plek. Zorg allereerst voor goede kussens om op de zitten. Hierbij kun je kijken naar kussens die bestand zijn tegen weersinvloeden. Denk hierbij aan verkleuringen en dergelijke. Daarbij is het ook wijs om te gaan kijken naar kussens voor in de rug. Dit kunnen meer decoratieve kussens worden.

Jouw houten tuinset zal niet alleen meer comfortabel ogen, maar ook nog zijn. Maak je eigen plekje in de tuin om te kunnen ontspannen of dineren.

7. Let op het FSC-label

De organisatie van FSC staat voor het bevorderen van verantwoord bosbeheer. Het beschermt de bossen voor nu en de toekomst. Het label geeft geen garantie van een betere kwaliteit, maar bewijst dat het hout komt uit bossen die beheerd worden conform de FSC-standaard.

Wanneer een houten tuinset dit label bevat weet je dat het geproduceerd is volgens de regels voor de bescherming van de natuur, legaliteit en de rechten van de lokale bevolking en arbeiders.

Bovenstaande tips kunnen je helpen bij het aanschaffen of onderhouden van jouw houten tuinset.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *