Soms is er niet veel voor nodig om het interieur van een woning een andere uitstraling te geven. Met een ander kleurpalet, andere meubels en andere indeling van een ruimte, kun je een totaal andere sfeer creëren. Maar soms is zelfs dit niet genoeg. Dan kan een verbouwing uitkomst bieden. Een van de meest populaire verbouwingen is het verwijderen van een draagmuur. Hoe gaat dit eigenlijk in zijn werk?
Waarom een draagmuur laten verwijderen?
Vroeger stelde men andere wensen aan woningen dan tegenwoordig. Zo was vroeger een dichte keuken de standaard, net zoals veel kleine slaapkamertjes om het grote aantal kinderen te kunnen herbergen. Vandaag de dag willen we (en kunnen we dat ook dankzij moderne bouwtechnieken en materialen) veel licht en ruimte in huis. Zo is een grote leefkeuken ongekend populair. En kiezen veel mensen voor een aan- of uitbouw om de keuken of woonkamer te vergroten, of voegen ze slaapkamers samen. In deze gevallen is een verbouwing nodig, waarbij een draagmuur wordt verwijderd.
Zelf een draagmuur verwijderen: niet doen!
Sommige muren in woningen hebben puur de functie ruimtes te scheiden. Andere muren daarentegen vormen een belangrijk onderdeel van het geraamte van het huis. Samen met de gevels geven ze de woning stevigheid. Een dergelijke muur kun je niet zomaar weghalen. Er kunnen dan namelijk barsten of verzakkingen ontstaan. Een draagmuur veilig verwijderen kun je daarom beter aan professionals overlaten.
Belangrijk: een constructieberekening voor je draagmuur laten maken
Dit begint met een constructieberekening voor je draagmuur laten maken. Een constructeur berekent (vaak op basis van de bouwtekeningen van je woning) hoeveel gewicht de muur draagt. Afhankelijk hiervan bekijkt hij welke vervangende constructie nodig is om dit gewicht op te vangen. Bij een afstand tot drie meter is vaak een stalen balk voldoende. Bij een grotere afstand dienen er vaak kolommen geplaatst te worden. De constructieberekening is nodig voor de vergunningsaanvraag, en vormt bovendien de bouwhandleiding voor de aannemer en eventueel sloper. Een constructeur maakt trouwens ook een stempelplan. Dit is een technische tekening die aangeeft welke tijdelijke voorziening getroffen dient te worden om de draagmuur veilig te kunnen verwijderen.
Zo herken je een draagmuur
Wil je een bepaalde muur graag weg hebben? Dan is het tot slot uiteraard handig om eerst vast te stellen of je met een draagmuur te maken hebt. Dit is mogelijk op diverse manieren. Zo zijn draagmuren apart aangegeven op bouwtekeningen, zijn ze vaak dikker dan 17,5 centimeter en klinkt het massief wanneer je er op klopt.
Door een draagmuur te laten verwijderen, geef je een ruimte een meer open karakter. Bovendien heb je vaak veel meer natuurlijke lichtinval. Denk je eens in welke mogelijkheden je allemaal hebt om je interieur een complete make over te geven!