in , , , ,

Interieurtrends 2020: wat kunnen we verwachten?

Interieurtrends van 2019

2019 was en is een bewogen jaar op gebied van woon- en interieurtrends. Wat gaat 2020 ons brengen? Ook verwachten wij dat er een en ander gaat veranderen op gebied van de interieurtrends in 2020. In dit artikel gaan wij in op de veranderingen en de invloeden hiervan op de interieurtrends voor het aankomende jaar.

Nieuwe behoeftes

We leven in een drukke, bewogen tijd. Over heel de wereld vinden allerlei grote sociale, economische en culturele veranderingen plaats. Dit gaat gepaard met nieuwe behoeftes. Deze behoeftes uiten zich onder andere in nieuwe trends. Bijvoorbeeld: steeds meer mensen wonen in steden. Zij hebben hier kleine woningen. Mensen in zo’n kleine stadswoning of appartement hebben natuurlijk andere behoeften dan iemand die in een groot huis woont.

Ontspanning, opladen en natuur

We leven nu eenmaal in een hectische tijd. Daarom hebben veel mensen steeds meer behoefte aan ontspanning en tijd voor zichzelf. Vanwege de harde realiteit van de wereld om ons heen, zijn wij steeds meer op zoek naar gevoeligheid en zachtheid. Dit zie je ook terug in interieurtrends. Zo hechten mensen tegenwoordig veel waarde aan tijd voor zichzelf. Hier spelen veel trends op in.

Omdat er meer mensen in de stad zijn gaan wonen, hebben mensen ook meer behoefte aan de natuur. We hebben het gevoel dat we onze connectie met de natuur kwijt aan het raken zijn. Daarom hebben wij de neiging om zelf stukjes natuur in huis te halen. Deze trend kwam dit jaar eigenlijk al op. Wij verwachten echter dat dit in 2020 nog populairder wordt.

Multifunctioneel ruimtegebruik

Slimme inrichting van de tuinZoals eerder werd gezegd trekken steeds meer mensen naar de stad. Men komt in veel kleinere ruimtes te wonen en gaat steeds slimmer met deze beperkte ruimte om. Het absolute toppunt hiervan zie je in de zogenaamde tiny houses. Die zijn inmiddels al een paar jaar populair en wij verwachten dat deze trend zich zal voortzetten in 2020. Een tiny house is, zoals de naam al zegt, een erg klein huisje. Vaak is het oppervlak van een tiny house minder dan 50 vierkante meter! In deze huisjes zijn talloze handige, multifunctionele toepassingen en meubels verwerkt. Ook in normale appartementen en woningen zie je deze multifunctionele ruimtes en meubilair steeds meer.

Slimme ruimtes

Ook op technologisch gebied vindt er veel verandering plaats. Onze woningen of appartementen moeten tegenwoordig steeds meer voorzien zijn van allerlei technologische snufjes. Dit noem je ook wel ‘domotica’, ofwel huis automatisering. Er zijn inmiddels talloze high tech toepassingen die ons het leven wat gemakkelijker maken. Deze toepassingen zijn er voor verschillende doeleinden. Denk aan gebruikersgemak, veiligheid en natuurlijk duurzaamheid.

Dé interieurtrend van 2020: duurzaamheid

De trend van duurzaamheid is inmiddels al jarenlang aanwezig. Meer mensen beginnen zich verantwoordelijk te voelen voor de klimaatsverandering en de gevolgen hiervan. Men wilt een verschil gaan maken en begint bij zichzelf. Ook dit zie je weer terug in de mogelijke interieurtrends voor 2020. Men richt zich meer op duurzame materialen, duurzaam vervaardigde producten en multifunctionaliteit.

2020: het jaar van contrast?

Onze tijd wordt gekenmerkt door vele contrasten. Wij leven nu eenmaal in een bipolaire samenleving, waardoor we als het ware flexmensen zijn geworden. Daarom hebben wij de drang om dit bipolaire ook toe te passen op ons interieur. We willen graag tegenpolen creëren in ons interieur. Van rustig naar druk, van ruig en grof naar zacht en teder, al deze contrasten accentueren dat wij in een bipolaire samenleving leven. Ook op gebied van kleurgebruik zie je dit terug.

Interieurtrends 2020: welke kleuren gaan we zien?

Al deze invloeden spelen een rol op gebied van interieurtrends. Een van de belangrijkste aspecten van interieur zijn de gebruikte kleuren. Elk jaar veranderen populaire kleuren en kleurstellingen. Dit zijn de kleuren die wij verwachten te zien voor de interieurtrends van 2020.

Lichte, zachte en natuurlijke kleuren

Kleurenstalen voor je interieurDe behoefte naar ontspanning en verbinding met de natuur is groot. Daarom verwachten wij voor 2020 veel natuurlijke en zachte kleuren te gaan zien. Denk hierbij aan groene tinten, zandkleuren, en lichte kleuren zoals lichtblauw en roze en paarse tinten.

Tegenpolen

Naast ontspanning zoeken mensen ook steeds meer naar contrast. Qua interieurkleuren zal dit zich uiten in verrassende en opvallende kleurencombinaties. Kleuren die je voorheen nooit zou combineren, worden nu wel samen gebruikt. Denk hierbij aan geel-zwart contrasten, blauw-oranje kleurstellingen en meer.

De materialen voor 2020

Roze tegelsDe eerdergenoemde ontwikkelingen hebben ook invloed op de materialen die in 2020 populair zullen zijn. Met name de behoefte aan rust zal ervoor zorgen dat er veel rustige, simpele materialen zullen worden gebruikt. Dit zijn bijvoorbeeld:

  • papier
  • tegels
  • porselein

Al deze materialen hebben een kalme uitstraling, wat ervoor zorgt dat de ruimte, ongeacht of dit nu de woonkamer, keuken of slaapkamer is, niet te druk zal aanvoelen.

Natuurlijke materialen

Om onze connectie met de natuur te herstellen, zullen natuurlijke materialen, zoals hout, vilt, marmer en honinggraat terugkomen voor 2020. Door deze in ons interieur te gebruiken voelen wij ons meer verbonden met de natuur. Deze materialen zullen niet ‘perfect’ zijn. Ze moeten juist het ‘echte’ en ‘pure’ van de natuur uitstralen. Ruw, onbewerkt hout zal bijvoorbeeld een veelgebruikt materiaal worden.

Gerecyclede materialen

Natuurlijke materialenDuurzaamheid is steeds meer ‘in’. Daarom worden er steeds meer materialen gerecycled! Ook op gebied van meubilair wordt er veel gebruik gemaakt van gerecyclede materialen. Sommige ontwerpers en designers zijn al begonnen met het ontwerpen en produceren van meubilair van gerecyclede plastic, leer en wol. Wij verwachten dat dit duurzame materialen steeds meer deel gaan uitmaken van ons interieur in 2020.

Meubilair interieurtrends 2020

Wat voor meubilair kunnen we verwachten voor 2020? Dit hangt natuurlijk af van de interieurtrends van 2020. In het meubilair komt eigenlijk samen wat we net al genoemd hebben. Dus de rustige, natuurlijke of contrast kleuren en het gebruik van simpele en natuurlijke materialen.

Rustige en simplistisch meubilair

Eerder in dit artikel noemde we al dat we steeds meer behoefte hebben aan tijd voor onszelf. We hechten steeds meer waarde aan ons eigen, rustige plekje. In een huis of appartement zal er een hoekje worden ‘gereserveerd’ worden voor iemand die zich eventjes wilt terugtrekken. Hier staat een comfortabele, simpele stoel, zoals een draadstoel. Hier kan iemand zich heerlijk terugtrekken om bijvoorbeeld een boek te lezen. Ook ons andere meubilair, zoals de banken, eetkamerstoelen en meer zullen in 2020 rust, kalmte en evenwicht uitstralen.

Meubilair met natuurlijke materialen en tinten

Salontafel van stijgerhoutOnbewerkt hout wordt hét materiaal dat we gaan zien in meubels in 2020. Hout in zijn meest natuurlijke vorm is ruw en grof. Dit zorgt voor een stoere en karakteristieke look. Dit materiaal is mooi voor salontafels, bijzettafels en grote, stoere eettafels. Door gebruik van dit hout krijgt de gehele ruimte een natuurlijke uitstraling. Door meubilair van natuurlijke materialen te combineren met modern meubilair van ander materiaal wordt er een subtiel contrast gecreëerd. Ook ander meubilair, zoals stoelen, banken en wandmeubelen, zullen gemaakt zijn van natuurlijke materialen. Ook meubilair van materialen zoals bamboe verwachten wij terug te gaan zien in 2020.

Multifunctioneel meubilair

Omdat men steeds kleiner gaat wonen, verwachten wij dat multifunctioneel meubilair steeds populairder gaat worden. Denk hierbij aan een eettafel die als bureau kan worden gebruikt, banken die kunnen worden omgetoverd tot een tafel en meer. Dit soort meubels zijn vooral handig als je weinig leefruimte hebt, bijvoorbeeld als je in een appartement in de stad woont. Op gebied van multifunctionele meubelen wordt ook veel vooruitgang geboekt. Steeds meer bedrijven en designers komen met innovatieve, multifunctionele ontwerpen.

Meubels van duurzame materialen

Over het algemeen gaan mensen tegenwoordig steeds meer letten op zaken zoals uitstoot en milieuvervuiling. Er wordt meer waarde gehecht aan duurzaam geproduceerd meubilair. Verschillende producenten, waaronder grote ketens zoals IKEA, richten zich op het emissie vrij produceren van hun meubelen. Ook zijn er genoeg kleine bedrijfjes die meubels vervaardigen uit gerecyclede materialen. Onze verwachting is dus dat dit soort duurzame meubels steeds populairder worden in het aankomende jaar.

Accessoires

Wat uw huis echt afmaakt, zijn de accessoires. Deze subtiele accenten kunnen uw interieur absoluut complementeren. Wij verwachten eigenlijk dat de trends op gebied van accessoires uit 2019 zich in 2020 zal voortzetten.

Planten, planten en nog eens planten…

PlantenVoor 2020 verwachten wij dat vooral planten, net zoals in 2019, de meest populaire accessoire zullen zijn voor in huis. Zowel in de woonkamers als de keuken, wij verwachten haast in elke ruimte van het huis planten te zien. Grote kamerplanten, soms van wel een meter hoog, zullen ook erg populair blijven. Deze passen vooral mooi in een woon- of slaapkamer. Hiermee wordt een mooie balans gecreëerd tussen het kunstmatige van zaken zoals de bank, het bed en de televisie en het natuurlijke van de plant en andere accenten uit de natuur.

Accessoires als contrast

Eerder zeiden we al dat we, naast de natuurlijke accenten, ook veel contrast verwachten in 2020. Accessoires zijn ideaal om contrast te creëren. Denk bijvoorbeeld aan een opvallende bijzettafel of een felle vaas. Zo’n accent kan al genoeg zijn om een contrast te creëren. Ook planten met felle kleuren kunnen dienen als contrast.

2020: het jaar van de technologie

Wij verwachten in 2020 veel meer technologische accessoires te gaan zien. Denk hierbij aan systemen zoals Google Home of Amazon Echo. Ook Apple is bezig met allerlei technologieën voor in huis. Deze zouden het dagelijks leven gemakkelijker en comfortabeler moeten maken.

Er worden tegenwoordig zelfs hele ‘smart-home’ concepten gecreëerd. Zie je het al voor je? Je komt thuis in een huis waar de verwarming al aanstaat, het beveiligingssysteem herkent je direct, de sfeerverlichting springt direct aan en het koffiezetapparaat begint meteen te lopen. Het klinkt misschien ver weg, maar wij verwachten dit soort technologieën volgend jaar al te gaan zien.

Muurdecoratie interieurtrends 2020

Gekleurde verfDe nieuwe behoeftes van mensen gaan natuurlijk ook onze muurdecoratie beïnvloeden. In feite zullen de trends uit 2019 worden voortgezet. Haast iedereen begint hun interieur met een witte muur. Voor de echte rustliefhebbers, zal dit genoeg zijn. Een witte muur straalt kalmte, rust en evenwicht uit. Dat is ideaal voor de persoon die het liefst zo min mogelijk prikkels wilt thuis.

Het streven naar een betere connectie met de natuur zie je ook terug op gebied van muurdecoratie. Vaak zie je dit in combinatie met de bovengenoemde witte kleur. Mensen tekenen of schilderen zelf bladeren of andere natuurlijke vormen op hun muur. Door dit in een groene kleur te doen, wordt er direct een subtiel doch opvallend contrast gecreëerd. Voor diegene die wat minder artistiek is, is er ook genoeg behang met natuurlijke vormen en elementen.

Ten slotte verwachten wij ook dat felle kleuren nog steeds erg populair zullen zijn. Een felle kleur muur kan een mooi contrast vormen in combinatie met bijvoorbeeld een licht gekleurde vloer. Vooral de kleur geel zal, net zoals in 2018, een veelgebruikte kleur worden voor de muren.

Interieurtrends 2020 op een rij

In feite zijn er, naar onze mening, vijf interieurtrends te onderscheiden voor 2020.

1. Rust, ontspanning en simpliciteit

De eerste trend die wij verwachten voor 2020 is die van rust, ontspanning en simpliciteit. Deze komt voort uit de wens van veel mensen om meer tijd voor zichzelf te nemen om bijvoorbeeld even een boek te lezen. Dit resulteert in een trend die draait om een kalmte, rust en evenwicht. Dit gaat gepaard met simpele, elegante vormen, lichte kleuren en weinig of subtiele muurdecoraties. Met zo’n ultiem rustig interieur kun je optimaal uitrusten.

2. Natuur terug in huis

Interieurdecoratie voor 2019Ten tweede verwachten wij dat ‘de natuur in huis brengen’ nog populairder zal zijn dan het in 2019 al was. Dit zien we met name terug in het vele gebruik van planten als accessoires. We zullen deze terugzien in haast elk mogelijke kamer. Ook natuurlijke kleuren en materialen zullen we veel verwerkt zien in meubilair en muurdecoraties.

3. Verduurzaming van het interieur

Duurzaamheid gaat een steeds grotere rol spelen in ons dagelijks leven. Dit gaan we zeker weten terugzien in ons interieur. Meubelen, accessoires en zelfs muurdecoratie zullen vaker zijn gemaakt van duurzame, emissie-vrije materialen. Wij denken dat er in 2020 grote stappen zullen worden gezet op dit gebied.

4. Steeds meer technologie in huis

Er zijn de afgelopen jaren al grote stappen gezet op gebied van technologie in huis. Voor 2020 verwachten wij dat de technologie voor in huis, ook wel domotica genaamd, ‘standaard’ wordt, met name in nieuwe, duurdere huizen. Technologie gaat simpelweg een steeds grotere rol spellen in ons interieur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *