in , ,

Hoe verlicht jij je woonkamer?

Woonkamer verlichting

De verlichting van je woonkamer doet ertoe; al richt je deze kamer nog zo mooi in, als de verlichting niet in orde is blijft het lastig om er de juiste sfeer te creëren. Alhoewel er geen gouden regels zijn om de juiste verlichting in de woonkamer te realiseren, zijn er wel een paar stappen die je kunt zetten om in de juiste richting te komen. Houd daarbij altijd in gedachten dat lampen zowel functioneel als sfeervol moeten zijn, en het vaak de combinatie is die de klus klaart.

Lampen om de boel te verlichten

Als je je woonkamer wilt gaan verlichten, is het vaak handig om te beginnen met een soort centrale lamp. Een lamp die je aan kunt doen als je even snel licht nodig hebt, bijvoorbeeld als je ’s morgens vroeg de donkere kamer in komt gewandeld, of wanneer je ’s avonds thuiskomt uit je werk. Heb je in je kamer een centraal lichtknopje in de buurt van de deur, dan is dit vaak de lamp die je hierop gaat aansluiten.

De meeste mensen kiezen ervoor om voor dit doel een vaste lamp te plaatsen; eentje die aan het plafond of de muur komt te hangen, en waarbij het aan-en-uitzetten via een centrale lichtknop gaat. Een mooie plafondlamp bijvoorbeeld. Het fijne aan een lamp die je aan het plafond hangt, is dat deze het licht vrij goed door de hele ruimte kan verspreiden. Zo heb je met één druk op de knop meteen een basisverlichting in je kamer, precies wat je zoekt.

Lampen voor de sfeer

Heb je de basisverlichting in orde, dan is het tijd om door te gaan met de accenten. En let op, deze zijn zeker niet minder belangrijk. Deze ‘extra’ lampen zijn er om alle hoekjes van je kamer te kunnen verlichten. Om ieder hoekje zijn eigen sfeer en functie te geven.

Kies vooral voor lampen die goed passen bij je interieur, en die aansluiten bij wat hun functie gaat zijn. Wil je ergens een klein beetje licht, puur voor de sfeer? Dan kun je kiezen uit leuke tafellampen, die je met lampenkappen zo’n echt knusse uitstraling kunt geven. Een hoek die je wat meer wilt verlichten, omdat je er goed een boek wilt kunnen lezen, die geef je juist een wat fellere lamp, eventueel eentje waarvan je zelf de sterkte in kunt stellen, zodat je er ook echt wat aan hebt.

Op het gebied van verlichting komen er steeds meer mogelijkheden. Naast de manieren die hierboven zijn beschreven, zijn er ook steeds meer opties als het gaat om smart verlichting, lampen die je via een app kunt bedienen. Daarbij wordt steeds vaker afgestapt van vaste lampen, maar nemen spots, strips en andere oplossingen het over. De keuze is volledig aan jou, zolang het eindresultaat maar aansluit bij wat je in gedachten had.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *