in , ,

Het onderhouden van je eiken tafel

Eiken tafel onderhouden

Een eiken eettafel is het stralend middelpunt van je eetkamer. Maar hoe hou je hem mooi? Want dit pronkstuk krijgt elke dag veel te verduren. Borden, hete pannen, bestek dat niet altijd even netjes wordt neergelegd. En vergeet niet dat er soms eten gemorst wordt, of dat er een wijnglas omvalt.

Het zou zonde zijn als jouw eikenhouten meubel, die je zo zorgvuldig hebt uitgezocht, hierdoor zijn glans zou verliezen. Als je jouw eiken eettafel mooi wilt houden, is het belangrijk dat je hem goed onderhoudt. Maar hoe moet je een eikenhouten meubel eigenlijk onderhouden? Tafels99 is specialist op het gebied van eikenhouten meubels. Wij zetten de belangrijkste dingen op een rijtje.

Voorkomen is beter dan genezen

De beste manier om je eiken eettafel te onderhouden is te voorkomen dat er vlekken op kunnen. Tafels99 voorziet haar eiken eettafels standaard van een beschermende beits laag. Maar je kunt zelf ook veel doen om vlekken op het hout te voorkomen.

Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van een tafelkleed. We kunnen ons goed voorstellen dat u dat zonde vindt: zo een mooie, unieke, tafel – die wil je zien, niet bedekken. Maak dan gebruik van placemats op de plaatsen waar gegeten wordt. Zet pannen altijd op een onderzetter. Voorkom kringvorming door glazen altijd op een viltje te zetten. En zorg dat de kinderen begrijpen dat ze niet zomaar met vingerverf of lijm op de tafel mogen gaan knoeien!

Bescherm de tafel ook tegen direct (fel) zonlicht. Dit kan namelijk verkleuring van het hout veroorzaken.

Een vlek op je eiken eettafel

Hoe goed je het ook probeert, echt voorkomen dat er vlekken op tafel komen is onmogelijk. Tenminste, niet als je hem gebruikt waarvoor hij bedoeld is. De meeste vlekken kun je makkelijk verwijderen door er meteen met een vochtig doekje overheen te gaan. Als dat niet werkt, kom je met wat groene zeep en een sponsje een heel eind. Gebruik geen schoonmaakmiddelen die chloor of zuren bevatten. Dit kan namelijk bijtvlekken in het hout geven.

Lukt het niet om de tafel op deze manier schoon te maken? Dat is op zichzelf geen probleem. De tafels van Tafels99 zien er altijd al een beetje verweerd uit. Doorleefd zelfs. Misschien valt de vlek helemaal niet op!

Hardnekkige vlekken

Als een vlek echt hardnekkig is, kun je naar zware wapens grijpen: schuurpapier. Kies het fijnste schuurpapier wat je kunt vinden en schuur met de nerven mee over de vlek. Zo voorkom je dat je de prachtige houtstructuur verstoort. Het geschuurde deel kun je met speciale meubelolie inwrijven om daarmee een nieuw beschermend laagje te vormen. Of schuur het hele blad en zet de tafel in zijn geheel in de lak.

Heb je nog vragen over het onderhoud van je eiken eettafel? De adviseurs van Tafels99 geven graag antwoord en advies.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *