in , , , ,

Het belang van goed beddengoed

Belang van goed beddengoed

Slaap is belangrijk. Als je slecht slaapt, wordt je al snel prikkelbaar. Dat kan leiden tot spanningen thuis of op je werk. Je kunt minder goed omgaan met de uitdagingen die elke dag op je weg komen. Onderzoek laat ook zien dat de kans op ongelukken groter is wanneer je slecht slaapt. Wist je bijvoorbeeld dat het ongeluk met de Challenger Space shuttle in 1986 (waarbij de volledige bemanning om het leven kwam) een direct gevolg was van het feit dat de technici van NASA veel te weinig slaap kregen? Ook “medische missers” worden vaak toegeschreven aan oververmoeide medisch specialisten.

Gelukkig hebben de meeste van ons geen baan waarin fouten direct levens kunnen kosten. Toch zijn ook wij (en onze omgeving) gebaat bij voldoende slaap. Er zijn veel artikelen te vinden met nuttige slaaptips. Maar aan het belang van goed beddengoed wordt vaak voorbijgegaan,. Onbegrijpelijk. Het maakt niet uit hoe hard je je best doet op de 4-7-8 ademhaling om sneller in slaap te vallen, wanneer je deken te heet, koud of slecht-ademend is, val je niet in slaap. Daarom staan we in dit artikel even stil bij het belang van een goed hoofdkussen en een comfortabel donzen dekbed.

Hoofdkussen, donzen dekbed en allergie

Voor mensen met allergieën is het van vitaal belang een slaapomgeving te creëren waarin ze zo min mogelijk worden blootgesteld aan allergenen. Dekens, hoofdkussens en matrassen worden door deskundigen gezien als potentieel risico. Doordat je tijdens het slapen beweegt, worden stofdeeltjes opgeworpen die je vervolgens weer kunt inademen. Als je kussen of dekbed van het verkeerde materiaal is gemaakt, worden hierbij niet alleen al aanwezige stofdeeltjes opgeworpen, maar komen ook nieuwe allergenen vrij.

Nog belangrijker: in slecht beddengoed kan de huisstofmijt goed gedijen. Deze mijt is namelijk dol op een enigszins vochtige omgeving waarin de temperatuur tussen de 20-30 graden Celsius ligt.

Je wilt dan ook een hoofdkussen en dekbed dat anti-allergeen is. Een goed ademend materiaal, zoals dons, zorgt voor een goede ventilatie. Hierdoor wordt vocht afgevoerd en voelt de huisstofmijt zich niet thuis in je beddengoed. Als het kussen of het donzen dekbed dan ook nog eens goed dons dicht zijn, kan de huisstofmijt er niet eens binnenkomen. Dat is voor iedereen die prijs stelt op een goede nachtrust een voordeel, maar vooral voor de allergische slaper een zegen.

De hoofdkussens en donzen dekbedden van Betternights voldoen aan deze criteria. Daardoor is het beddengoed van Betternights.nl op volledig natuurlijke wijze anti-allergeen.

Slaapklimaat

Het zal niet als een verrassing komen dat een deken een grote invloed heeft op het slaapcomfort. Als het te warm is, lig je te zweten. Als het te koud is, lig je te rillen. Synthetisch beddengoed is in de aanschaf vaak goedkoper dan natuurlijk materiaal. Het nadeel is echter dat synthetisch beddengoed veel minder goed isoleert en ventileert. Daardoor blijkt een synthetisch dekbed in de zomer vaak te warm en in de winter te koud. Het gevolg is dat je verschillende dekbedden (voor de verschillende seizoenen) moet variëren. Dan is een donzen dekbed ineens een stuk voordeliger.

In de zomer zorgt de perfecte ventilatie van een donzen dekbed voor een goede afvoer van het transpiratievocht. Hierdoor blijven de zweterige “plaknachten” je bespaard en slaap je een stuk lekkerder. Gedurende de wintermaanden zorgt het dons voor een perfect isolerend laagje tussen jou en de buitenwereld. De gure noorderwind zal jou dus niet uit je slaap houden.

Slaaphouding

Iedereen slaapt anders. De een slaapt op de buik, de ander op de rug. Sommige mensen slapen op hun zij, terwijl anderen het liefst in de zeester-houding slapen. Je beddengoed moet passen bij jouw favoriete slaaphouding. Zo zal iemand die op de buik slaapt liever een wat lager en zachter kussen hebben dan iemand die op de rug slaapt. Betternights heeft voor elke slaaphouding het perfecte donzen kussen.

Ook het donzen dekbed kan van invloed zijn op het comfort dat je in je slaaphouding ervaart. Met een lekker dik donzen dekbed kun je jezelf heerlijk instoppen. Voor de een betekent dit een prop dekbed in de rug, een ander rolt zichzelf heerlijk op. Hoe je het ook wilt, met een natuurlijk donzen dekbed slaap je alsof je zweeft op wolken.

Niet te groot, niet te klein

Net zoals Goudlokje haar pap niet te heet en niet te koud wilde, zo moet ook je donzen dekbed niet te groot en niet te klein zijn. De aankoopgids van Betternights.nl kan je helpen om de juiste maat donzen dekbed uit te zoeken. De vuistregel is dat je donzen dekbed je hele lichaam moet bedekken. Dat betekent dat je dekbed ongeveer 25 centimeter langer moet zijn dan je lichaamslengte. Voor de breedte wordt vaak uitgegaan van de breedte van het matras plus 20 centimeter.

Maar de gouden regel is: kies het formaat dat voor jou het lekkerste ligt.

Natuurlijk

We worden met zijn allen steeds bewuster van de wereld om ons heen. Dat zie je terug in de manier waarop we ons huis inrichting. Natuurlijke materialen worden steeds meer in ere hersteld. Dons is een volledig natuurlijk product en past perfect in deze trend. En het oogt ook nog eens erg mooi. Want zeg nou zelf, wat is er nu uitnodigender dan een mooi opgemaakt bed, met een heerlijk zacht dekbed?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *