in ,

Ergonomisch verantwoord vergaderen, hoe pak je dat aan?

Ergonomisch verantwoord vergaderen, hoe pak je dat aan

Ergonomisch vergaderen wordt een steeds belangrijk onderwerp in de moderne werkplek. In deze tijd waarin steeds meer mensen lange uren achter een computer doorbrengen, is het waarborgen van een ergonomische vergaderomgeving immers net zo essentieel voor de algehele gezondheid en het welzijn van werknemers. Het gaat daarbij niet alleen om het creëren van een comfortabele en productieve vergaderruimte, maar ook om het verminderen van de fysieke en mentale belasting van de deelnemers. Zo kunnen vergaderingen efficiënter en effectiever worden gemaakt, terwijl tegelijkertijd het risico op gezondheidsproblemen wordt verminderd. Maar hoe kun je dat aanpakken, ergonomisch vergaderen?

Zorgen voor correcte zithouding

Een goede ergonomische zithouding tijdens vergaderingen helpt om fysieke belasting en vermoeidheid te verminderen en kan zo bijdragen aan een productievere en gezondere vergadering. Daarbij is het van belang dat men zit in een houding waarbij de rug recht blijft, de voeten plat op de grond staan en de knieën in een hoek van 90 graden gebogen zijn. Bij voorkeur rusten de onderarmen op armleuningen. De stoelen in de vergaderzaal moeten zich hiervoor lenen en bij voorkeur zelfs in hoogte verstelbaar zijn. Ook de vergadertafel speelt een rol. Deze moet een goede hoogte hebben waardoor men niet al te gebogen hoeft te zitten bij het maken van aantekeningen. Zorg voor een kwalitatieve vergadertafel met een goede of verstelbare hoogte.

Pauze bij lange vergaderingen

Pauze bij lange vergaderingenTe lang achter elkaar zitten is niet goed. Ook op je werkplek sta je regelmatig even op om koffie te pakken of naar het toilet te gaan. Opgesloten in een vergaderzaal tijdens een vergadering is die vrijheid er niet. Maar als een vergadering erg lang duurt, is het toch echt verstandig om een pauze in te gelasten zodat alle deelnemers even de benen kunnen strekken, het lichaam in beweging kunnen laten komen en even de ogen wat rust geven. Dat zorgt er ook voor dat men zich de rest van de vergadering beter zal kunnen concentreren. Men gaat met nieuwe energie het tweede deel van de meeting in.

Ergonomisch verantwoorde verlichting

Ergonomisch verantwoorde verlichting in een vergaderruimte is eveneens belangrijk, want het kan zorgen voor minder vermoeide ogen en een betere concentratie. Zorg ervoor dat de verlichting in de kamer niet te fel of te zwak is, want beiden kunnen vermoeiend zijn voor de ogen. Om daarvoor te zorgen, is het aan te raden om te kiezen voor een verlichtingssysteem met instelbare helderheid en kleurtemperatuur, zodat je het licht kunt aanpassen aan de behoeften van de vergadering. Vermijd ook direct zonlicht op schermen en reflecties op het scherm door de plaatsing van de verlichting. Zorg voor verlichting die het hele gebied gelijkmatig verlicht en vermijd schaduwen. Gebruik lichtarmaturen die verblindingsvrij zijn, zodat de deelnemers niet worden verblind door de lichten tijdens de vergadering.

Kortom, ergonomisch vergaderen is belangrijk voor de gezondheid en het welzijn van alle deelnemers. Door aandacht te besteden aan de juiste stoelen, tafels, verlichting én planning, kan een vergadering comfortabeler en productiever worden gemaakt. Maak dus een punt van een ergonomisch verantwoorde vergaderruimte en voorkom klachten en vermoeidheid bij jezelf en je collega’s.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *