in ,

De 7 voordelen van een houten schutting

Houten schutting in de tuin

Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe schutting zul je al gauw ervaren dat de keuze onwijs groot is. Er zijn schuttingen van o.a. kunststof, metaal en hout verkrijgbaar. Hetgeen wat je kiest is mede afhankelijk van persoonlijke voorkeur maar wellicht ook van de prijs en de stevigheid. Een houten schutting is en blijft razend populair! Waarom? De 7 voordelen delen we graag in dit artikel.

1. Veel mogelijkheden met een houten schutting

Houten schuttting met metaalEen houten schutting uitzoeken is niet iets wat je zomaar even doet. Er is namelijk onwijs veel keuze wat betreft het soort schutting en de kleur daarvan. Houten planken kunnen verticaal gemonteerd worden of horizontaal, er kan gebruik worden gemaakt van brede of juist smalle planken en het is ook nog mogelijk een raster in de houten schutting te verwerken. Ook het overige materiaal wat gebruikt wordt speelt een rol. Dit kan beton zijn maar ook metaal of een ander soort hout.

Daarnaast zit er veel variatie in de prijs, dit heeft mede te maken met de materialen die gebruikt zijn. Een houten schutting van hardhout of douglashout zijn duurder dan een schutting van naaldhout maar tegelijkertijd ook steviger.

2. Landelijke en natuurlijke uitstraling

Donker houten schuttingWanneer je kiest voor een houten schutting krijg je automatisch een landelijke en natuurlijke uitstraling in de tuin. Je ziet de houtnerven in vrijwel iedere schutting nog goed zitten wat zorgt voor de landelijke en mooie uitstraling. Zeker in tegenstelling tot kunststof of metaal ziet hout er een stuk levendiger uit.

Wanneer je het helemaal goed wilt doen controleer dan of het hout afkomstig is uit duurzame houtbouw. Dit kun je controleren middels het duurzaamheidskeurmerk. Wanneer een houten schutting dit kenmerk heeft heb je niet alleen een schitterende schutting in de tuin, maar ook een schutting die minder belastbaar is voor het milieu.

3. Een houten schutting is eenvoudig te decoreren

Greywash houten schuttingAls je graag wat decoratie in je tuin wil aanbrengen is een houten schutting daarvoor ideaal. De schutting alleen al ziet er erg mooi uit, maar je kunt het ook nog eens makkelijk decoreren. Je kunt in een houten schutting eenvoudig een spijker timmeren om er vervolgens iets aan op te hangen. Je kunt er bijvoorbeeld kleine bloempotjes aan hangen of gekleurde decoratie vlinders of vogels, of je versiert het met lampjes. Maar een mooie quote op een bordje is natuurlijk ook erg leuk!

Je kunt het zo mooi maken als je zelf graag wil, een houten schutting is eenvoudig te decoreren en ieder jaar opnieuw kun je er weer wat moois van maken!

4. Makkelijk te beschilderen

Houten schutting schilderenBen je uitgekeken op de houtkleur van de schutting en wil je graag eens wat anders? Een houten schutting is gemakkelijk te schilderen. Je kunt kiezen voor een bepaalde kleur om de schutting mee te lakken, maar wat ook een mooi effect heeft is beits. Beits heb je in verschillende kleuren maar een lichte witte of grijze kleur is wellicht het mooiste. Wanneer je beits gebruikt behoud je de houtnerf en dus de natuurlijke en landelijke uitstraling. Het is een mooi effect en omdat de kleur neutraal is kan het nog jaren mee.

Wanneer je de houten schutting in een bepaalde kleur wil lakken is het altijd raadzaam om goed na te denken over welke kleur het wordt en wat je over een paar jaar nog mooi vindt. Zo weet je ook zeker dat je niet een jaar later al bent uitgekeken op het nieuwe kleurtje.

5. Een houten schutting is erg stevig

Nog een voordeel van een houten schutting is dat het heel stevig materiaal is. In vergelijking met een kunststof schutting is een schutting van hout een stuk zwaarder maar dus ook een stuk steviger. Dit kan bij het plaatsen van de schutting een nadeel zijn maar wanneer het hard waait zul je blij zijn dat je schutting zo stevig is. Hoe stevig de schutting is, is logischerwijs ook afhankelijk van het soort hout wat gebruikt is. Hoe prijziger de schutting, hoe beter het hout en hoe steviger het is!

6. Het gaat lang mee

Houten schutting met scharnierenGemiddeld gaat een houten schutting zo’n 10 tot 15 jaar mee. Dit is natuurlijk mede afhankelijk van de kwaliteit van het hout en hoe de houten schutting al die jaren onderhouden wordt.

Ook is het afhankelijk van het feit of het hout in contact komt met de grond of niet. Wanneer dit wel het geval is, is de kans op houtrot ook groter. Echter kan dit voorkomen worden door paalhouders te gebruiken. De palen van de schutting staan dan steviger in de grond en zijn beschermd tegen het rottingsproces. Wat betreft de schermen: die kun je het beste een paar centimeter boven de grond plaatsen.

7. Combineer makkelijk met andere materialen

Verweerd houten schuttingJe kunt bij een houten schutting kiezen voor een schutting die compleet uit hout bestaat, maar het is ook een optie om materialen te combineren. Je kunt dan bijvoorbeeld houten schermen nemen en betonnen of metalen palen. Hiermee creëer je net een ander effect en ziet het er een stuk speelser uit.

Daarnaast kun je houtrot heel makkelijk voorkomen door andere materialen te gebruiken. De betonnen palen staan in de grond en vaak is ook de onderkant van het scherm nog gemaakt van beton (zodat het hout de grond niet raakt). Hierdoor is de kans groot dat de schutting ook langer mooi en goed blijft.

Oneindig veel mogelijkheden!

Wanneer je een houten schutting wil aanschaffen is het handig om goed te weten wat je wil en welke kleuren je in je tuin wil gebruiken. Er zijn oneindig veel mogelijkheden dus de kans is groot dat er ook voor jou de perfecte houten schutting tussen zit.

Het ziet er natuurlijk en landelijk uit, je kunt het gemakkelijk beschilderen of decoreren en je kunt het hout combineren met andere materialen. Kortom, er zijn dus heel veel mogelijkheden om de perfecte schutting te vinden of te creëren. Kies vooral een houten schutting uit waar jij blij van wordt en die perfect past bij jouw tuin zodat je er ook jarenlang plezier van kunt hebben!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *