in , ,

Met meerdere generaties in een woning: steeds normaler

Met meerdere generaties in een woning

We zijn het heel lang niet gewend geweest in Nederland, maar tegenwoordig zien we het steeds vaker: meerdere generaties van een familie die samen in een woning wonen. Natuurlijk wel op de Nederlandse manier, waarbij iedereen zijn eigen ruimte heeft en er vaak zelfs meerdere voordeuren zijn. Waar moet je aan denken als je overweegt om op deze manier, samen met je ouders of je kinderen, een woning te betrekken?

Samen, maar wel apart

Is het in veel culturen de normaalste zaak van de wereld om met meerdere generaties van een familie in een huis te wonen, zijn we daar in Nederland toch niet zo aan gewend. We zijn erg gehecht aan onze onafhankelijkheid, en moeten er niet aan denken om een huis te delen met onze ouders. Of wat dacht je ervan dat je kind met zijn of haar gezin bij je intrekt? Gaat het om een heel tijdelijke situatie valt dat misschien nog te overzien, maar permanent, nee, de meeste mensen moeten er niet aan denken.

Toch gebeurt het ook hier steeds meer dat meerdere generaties in één woning wonen. We raken er meer en meer aan gewend dat we voor elkaar zorgen, mantelzorg voor ouders op leeftijd wordt steeds normaler, en hebben soms moeite om een huis te vinden dat goed bij onze wensen past. Dat samen in een huis wonen doen we hier echter wel op de Nederlandse manier. Met zoveel mogelijk vrijheid, ieder een eigen deel van de woning en vaak zelfs een eigen voordeur. Want onder één dak leven betekent hier nog niet dat je steeds op elkaars lip wilt zitten, of erop zit te wachten dat je ouders of je kinderen je steeds in de gaten houden.

Een slimme indeling van het huis

Veel families die gezamenlijk een woning betrekken doen dit in een huis dat speciaal met dit doel is gebouwd of verbouwd. Een flinke woning, met gescheiden woonruimtes en vaak een eigen voordeur voor ieder gezin dat erin woont.

Het is goed om bij de bouw of de verbouwing direct rekening te houden met de toekomst, en het huis zo te bouwen dat iedereen er nog lang en met veel comfort in kan wonen. Wanneer er sprake is van mensen op leeftijd die een deel van de woning betrekken, is het goed om deze direct toekomstbestendig te maken. Denk aan een gelijkvloers woongedeelte, of de mogelijkheid om een tweedehands traplift te laten plaatsen wanneer traplopen lastiger wordt. Een Handicare traplift kan op de meeste trappen geplaatst worden, maar het is goed om dit even te controleren tijdens de bouw of verbouwing: dat is tenslotte het moment waarop er nog aanpassingen kunnen worden gedaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *