in , , , ,

De mooiste tuinverlichting op een rijtje

Tuinverlichting

Tuinverlichting is er in allerlei soorten en maten. Het is functioneel, sfeervol en het biedt een stukje veiligheid. Verlichting in de tuin zorgt ervoor dat je het pad naar de voordeur ziet en het sleutelgat goed kunt vinden. Ook is het gezellig dat je in de zomer nog heerlijk in de tuin kunt zitten zonder dat het helemaal donker is. Natuurlijk zorgt tuinverlichting er ook voor dat de tuin er mooi uitziet vanuit binnen, het straalt op die manier gezelligheid uit. Ten slotte is tuinverlichting ook belangrijk om inbraken te voorkomen, voldoende licht in en om de woning zorgt dus voor een veiligere woonomgeving.

Soorten tuinverlichting

Grondspots

Traditionele buitenlampEen grondspot is een populaire lamp met een zeer hoge licht-intensiteit. Als je een balkon hebt kun je beter geen grondspots gebruiken doordat het echt te fel is. Echter in een grote tuin is het prachtig om bepaalde delen van je tuin goed te verlichten en te accentueren. Grondspots verwerk je bijvoorbeeld in een houten bloembak, grind of bestrating. Ze geven een bijzonder effect als tuinverlichting. Het is bijvoorbeeld leuk om met mini grondspots een sterrenpad te creëren, maar ook is het mooi om een boom van onderaf te verlichten door middel van een grondspot. Er zijn ook grondspots voor in de oprit, dit houdt in dat je er dus overheen kan rijden zonder dat ze beschadigd worden.

Staande lampen

Slimme tuinverlichtingDeze tuinverlichting zie je het meeste in de tuinen. De staande lamp is er in veel vormen, van grote lantaarnpalen tot een compacte sokkellamp. Ieder type heeft weer een andere toepassing, maar wel zorgen ze allemaal voor dat de tuin sfeervol wordt verlicht. De staande lamp kan op verschillende manieren toegepast worden rondom het huis, bijvoorbeeld als tuinverlichting langs de oprit of als terrasverlichting. Er is veel keuze op het gebied van staande lampen:

  • Staande lampen met bewegingssensor; De lamp springt aan wanneer hij beweging detecteert, hierdoor gaat de lamp alleen aan wanneer je dus licht nodig hebt.
  • Lantaarnpalen; De lantaarn is in verschillende kleuren en maten beschikbaar. Je kunt ze vaak bestellen in een serie zodat ze dus gecombineerd kunnen worden met hanglampen en tafellampen.
  • Sokkelamp; Ook wel pilaarlampen genoemd. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende stijlen, waaronder modern en landelijk. Soms hebben ze ook een dimfunctie.
  • Prikspots; Deze lampen zijn eenvoudig te plaatsen. Hoewel ze wel vaak laag zijn, zijn ze ideaal om bepaalde gedeeltes van de tuin sfeer te geven.

Wandlampen

LED tuinverlichtingWandlampen zijn bedoeld om te bevestigen aan bijvoorbeeld een schutting en/of muur. Hierdoor creëer je meer diepte in jouw tuin. Je kunt kiezen uit zacht diffuus licht of je kan kiezen voor kleine spotjes om details uit te lichten. Het is mooi om de wandlampen op elke gewenste breedte in te stellen. Overdag is een schutting een statisch element. Door wandlampen op je schutting of tuinmuur komt ook dit tuinelement in jouw tuin tot zijn recht.

Buitenspots

Als je bepaalde bijzondere elementen in de tuin wilt uitlichten, kun je gebruik maken van buitenspots als tuinverlichting. De spots zijn voorzien van verschillende lichthoeken en het lichtbereik van de bundel verschilt ook. Gebruik compacte spots om tussen de beplanting te steken en gebruik grote spots voor het uitlichten van een boom. Verder zijn gevels ook goed uit te lichten door middel van buitenspots.

Onderwaterverlichting

Onderwaterverlichting in een vijverHeb je een vijver of fontein in de tuin? Zo ja, dan mag onderwaterverlichting niet ontbreken. Deze tuinverlichting zorgt ervoor dat je in de avond ook goed zicht hebt op de vissen en vijverplanten. Het geeft een spectaculair effect en het verhoogt de veiligheid. Zeker als de vijver dicht bij het terras of looppad ligt is onderwaterverlichting belangrijk, want voor dat je het weet heb je opeens natte voeten. Door onderwaterverlichting wordt jouw vijver of fontein echt het mooiste object van de tuin! Je hebt veel soorten in deze specifieke soort van de tuinverlichting, namelijk waterdichte led-strips, spots en drijvende lichtobjecten.

Zorg voor de juiste lichtbron

Het is belangrijk dat je rekening houdt met de sterkte en lichtkleur van de tuinverlichting. Geel licht oogt romantisch en warm, terwijl wit licht juist een moderne en eigentijdse uitstraling heeft. Een overbelichte tuin betekent niet dat het ook een garantie geeft voor sfeer in je tuin. Je moet ervoor zorgen dat je donker plekjes afwisselt met verlichte plaatsen, dit zorgt voor het mooiste resultaat. Natuurlijk mag tuinverlichting niet verblinden, houdt dus rekening met het gebruik van grondspots en buitenspots. Combineer echter geen geel licht met het witte licht, als je dit combineert wordt het een kermis. Tuinverlichting moet zorgen voor sfeer in de tuin, maar het moet ook rust uitstralen.

Tuinverlichting aanleggen

Duurzame tuinverlichtingTuinverlichting is een grote klus en niet zomaar even gebeurd. Wat we allemaal weten is dat vocht en elektriciteit natuurlijk niet samen gaan, daarom is het belangrijk dat het aanleggen secuur gebeurd. Hieronder een aantal tips voor het aanleggen van tuinverlichting op de juiste manier:

  • Gebruik goede grondkabels, dit voorkomt problemen en lekkage in de toekomst. Zorg ervoor dat de grondkabel minimaal 60 cm diep in de grond ligt.
  • Gebruik voor het verbinden van de kabels een gietmof. Een gietmof zorgt ervoor dat er een waterdichte verbinding ontstaat onder het zand door middel van hars.
  • Zorg voor waterdichte stopcontacten en dus niet voor spatwaterdichte stopcontacten. De stopcontacten moeten namelijk ook bestand zijn tegen extreme regenbuien.

Kies voor duurzame tuinverlichting

Doordat de tuinverlichting vaak uren achter elkaar brandt in de tuin is het belangrijk om te gaan voor LED tuinverlichting. LED lampen zijn op dit moment de meest duurzame en milieuvriendelijke lampen. LED tuinverlichting is zeer energiezuinig. Ga je LED verlichting vergelijken met een traditionele gloeilamp dan verbruikt LED tot 80% minder energie. Daarnaast hebben LED lampen een extreem lange levensduur en zijn daardoor ook een slimmere keuze. De technologie is al zo ver dat de kleurtemperaturen van LED tuinverlichting zowel warme als koude kleuren kan creëren. Er komen steeds meer exemplaren van LED tuinverlichting op de markt. Dus ga voor duurzaam en denk aan het milieu!

Kies voor de juiste tuinverlichting die het beste bij jouw smaak past en bij jouw tuin. Licht de mooiste objecten uit, hierdoor krijgt de tuin een enorme boost. Wil je nu je huidige tuin meer sfeer geven of juist je nieuwe tuin inrichten maak gebruik van tuinverlichting!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *